Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA)  avertizează că unele decizii ale politicienilor pot lovi în industria românească.

ROPECA a anununțat astăzi că urmăreşte cu îngrijorare recentele discuţii purtate în cadrul dezbaterilor comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor, privind impozitarea veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilior din sectorul gazelor naturale. În 27 noiembrie, membrii Comisiei de Industrii şi Servicii, împreună cu cei ai Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci, au propus eliminarea posibilităţii deducerii redevenţei din impozitul pe veniturile suplimentare precum şi să aplice acest impozit luând în calcul un preţ de referinţă nerealizat.

ROPEPCA consideră că aceste posibile decizii lovesc deopotrivă în industria românească de extracţie şi prelucrare a gazelor naturale şi în buzunarele consumatorilor de energie, în contextul în care întreaga producţie de gaze naturale a României, care asigură independenţa energetică de peste 90% faţă de gazele din import, provine din zăcămintele onshore.

„Modificările cadrului fiscal şi de reglementare al industriei upstream onshore, inopinate şi excesive în ultimii ani, nu fac decât să pună în pericol industria petrolieră autohtonă, precum şi climatul investiţional, transmiţând semnale negative întregului mediu de afaceri cu privire la lipsa de stabilitate şi predictibilitate. ROPEPCA solicită respectuos autorilor propunerilor de modificare a mecanismului de impozitare a veniturilor suplimentare să analizeze impactul pe care acestea le-ar avea asupra industriei petroliere româneşti şi stă la dispoziţia acestora în calitate de partener de dialog, precum şi în calitate de platformă reprezentativă a actorilor care asigură siguranţa aprovizionării cu energie a României, pentru informaţii, analize sau discuţii pe acest subiect”, a declarat preşedintele în exerciţiu al asociaţiei, Saniya Melnicenco, conform News.ro.

Articolul precedentDupă 10 ani de la arestarea lui Madoff, 22.000 de victime primesc primii bani dintr-un fond de compensare
Articolul următorȘomajul în UE în scădere, dar 3,5 milioane de tineri nu au de lucru