Au început să fie aprobate primele credite din cadrul programului guvernamental „Investește în tine”. Majoritatea care au apelat până în acest moment la aceste credite cu dobândă zero, sunt studenți care își finanțează studiile.

În primele două săptămâni de la lansare au fost depuse 550 de cereri de finanțare din care au fost aprobate 30. În funcție de complexitate, analiza fiecărui dosar durează câteva zile, fără a depăși însă o săptămână.

Tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat de până la 40.000 de lei, iar persoanele între 26 şi 55 de ani pot lua acelaşi tip de credite de până la 35.000 de lei.

Dacă cel care apelează la acest instrument de creditare este angajat, poate solicita suplimentar încă 20.000 de lei.

Anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare.

Sumele pot fi folosite pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.

Foarte important de reţinut, acesta este singurul credit din România pentru care banca nu cere ca solicitantul să facă dovada unor venituri. Dacă solicitantul are venituri poate constitui un avantaj, însă regulile se aplică şi celor care vin cu un girant codebitor, cu condiţia ca acesta din urmă să locuiască în aceeaşi casă cu solicitantul.

Aparent, accesarea acestui tip de credit nu ar trebui să reprezinte o problemă, însă problemele birocratice sunt destul de mari mai ales că programul este unul nou.

O tânără din Timișoara a povestit pentru Capital greutățile pe care le-a întâmpinat la CEC, singura bancă prin care se desfășoară programul.

În primul rând CEC a solicitat un anumit tip de adeverință că urmează cursurile unei facultăți pe care secretariatul instituției de învățământ nu-l elibera în formatul dorit de CEC, ceea ce a dus la efectuarea mai multor drumuri și muncă de lămurire, pentru ceva aparent banal.

În continuare deși avea venituri suplimentare de peste 10.000 lei pe an, banca a solicitat și un garant, deoarece într-un an figura o lună fără venit. Când s-a  prezentat cu codebitorul, CEC nu l-a acceptat deoarece nu aveau domiciliu comun cu solicitantul.

În plus la trei agenții diferite, dar aparținând aceluiași CEC, a primit trei oferte de creditare diferite, calculele fiind diferite de la unul la altul.

Mai departe, chiar dacă avea venituri salariale de peste 10.000 de lei plus venituri din dividende, banca i-ar fi cerut şi un codebitor, motivând că a existat o perioadă de o lună în care nu au fost încasate respectivele venituri. Când a adus şi codebitorul, CEC a arătat că nu îl poate acceptat deoarece nu locuieşte în aceeaşi casă cu solicitantul. I s-a explicat că apar unele erori deoarece angajaţii nu sunt încă obişnuiţi cu nou program.

Articolul precedentGuvernul restaurează clădirea Arhivelor Naționale cu 1 milion de euro
Articolul următorRomânia sub amenițarea unei noi sancțiuni: În două săptămâni ar trebui modificată Legea RCA