Guvernul restaurează clădirea Arhivelor Naționale cu 1 milion de euro

Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri proiectul Legii arhivelor şi va aloca 1 milion de euro ca parte de cofinanţare dintr-un proiect pe bani europeni.

Proiectul vizează, între altele, lucrări arhitecturale şi de consolidare a sediului Arhivelor Naţionale, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

„Avem pe ordinea de zi proiectul Legii arhivelor. Este un proiect extrem de important pentru noi, pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare”, a afirmat Dăncilă, potrivit Agerpres.

„Vom asigura o mai bună gestionare a fondului arhivistic, vom delimita mai clar responsabilităţile dintre sectorul public şi sectorul privat şi vom facilita accesul publicului la documentele de arhivă. În plus, consolidăm statutul Arhivelor Naţionale ale României ca autoritate unică în domeniu şi a arhivelor în general, ca element esenţial de identitate şi instrument al bunei guvernări. Mă bucur că putem aproba acest proiect în anul Centenarului Marii Uniri şi chiar în ziua în care sărbătorim Ziua Arhivelor Naţionale”, a mai spus premierul miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul a precizat că pentru funcţionarea Arhivelor Naţionale se va aloca „1 milion de euro pentru cofinanţarea proiectului Restaurarea sediului central – monument istoric al Arhivelor Naţionale”.

„Valoarea totală a proiectului este de 5 milioane de euro, iar 80% din această sumă reprezintă bani europeni. Proiectul prevede lucrări de intervenţie arhitecturale şi de consolidare a sediului Arhivelor, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Capitalei”, a spus Viorica Dăncilă.

Arhivele Naţionale ale României au sediul central în București și se subordonează Ministerului de Interne.

Instituția are 42 de filiale regionale, câte unul în fiecare județ din România și unul în București (care deține documente specifice orașului).

Legea definește depozitul național de arhivă al României ca adăpostind „documente oficiale și private, diplomatice și consulare, memorii, manuscrise, proclamații, citații, anunțuri, planuri, schițe, hărți, amprente și obiecte similare, sigilii, , înregistrări audio și video, cu valoare istorică, produse în România sau creatori români în străinătate „.

Articolul precedentBusiness-ul morții. Afacerile cu pompe funebre au urcat cu 150% în 5 ani
Articolul următorDrumul spre iad e pavat cu bune intentii. Programul „Investeste in tine” blocat de birocratie

Comments are closed.