Dorin Iacob a fost invitatul Ancăi Alexandrescu în emisiunea „Culisele Statului Paralel”, difuzată de Realitatea PLUS. Subiectul principal dezbătut a fost modul în care s-au derulat afacerile în industria de apărare românească în ultimii 30 de ani.

Dorin Iacob: „Nu vorbim doar de industria de apărare, ci vorbim de industrie în general. (…) Obligațiile noastre de a dota Armata sunt și o oportunitate de dezvoltare. (…) Ministerul Apărării face achiziții, însă guvernele trebuie să ajute la dezvoltarea industriei românești. (…) Industria de apărare la noi este pe butuci. (…) Achizițiile din domeniul militar sunt foarte importante, iar aliații noștri le privesc cu mare seriozitate. (…) Dacă noi nu suntem serioși în derularea unui contract, aceste lucruri se observă. Se va ști inclusiv și în ambasade.”

Dorin Iacob a comentat și afacerea IVECO.

Dorin Iacob: „Ministerul Apărării a organizat o licitație corect și pertinent. (…) Au fost trei mari actori Rheinmetall (împreună cu MAN), Renault Defence (împreună cu Dacia Pitești) și IVECO (cu Automecanica Mediaș). (…) Cei de la MAPN au decis să acorde contractul lui IVECO tocmai pentru că veneau cu o asemenea ofertă. (…) S-au încercat și înțelegeri cu cei de la Moreni. (…) Cei de la Apărare au găsit bine acest contract cu IVECO. (…) Unui investitor mare ca IVECO îi convine să găsească parteneri locali cu care să lucreze. (…) În astfel de achiziții participă și o agenției specializată de la Ministerul Industriei (care trebuie să implementeze legea offset-ului. (…) Nu numai că s-a pus pe butuci industria de apărare, însă s-a pierdut forța de muncă înalt calificată. (…) Unul din scopurile celor de la IVECO e să-și facă o rețea de service-uri în țară. (…) Informația pe care o am eu e că aceste service-uri nu sunt pentru camioanele militare. (…) Chestiunile de natură juridică sunt relative complexe. (…) Sunt convins că la nivelul Guvernului României lucrurile trebuie să se limpezească. Contractul trebuie să se deruleze în termenii negociați. (…) IVECO e prezent în piață de foarte mult timp.”

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentASF: Număr mai mult decât dublu de reclamații în primul trimestru, cele mai multe au vizat polițe RCA
Articolul următorMinistrul suedez de Finanţe, propus de UE la conducerea Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau