Dolarul, la maximul ultimelor 5 luni în raport cu euro

Dolarul și-a extins avansul în raport cu principalele monede globale, atingând astfel un maxim al ultimelor cinci luni. Pe cale de consecință, la doar 1,1800, și cotația monedei unice europene față de dolar se situează la un minim al perioadei recente.

Dinamica a fost influențată, pe de o parte, de datele macroeconomice bune venite din partea Statelor Unite, dar și de veștile, nu la fel de bune, pe care participanții la piață le-au primit din sfera economiei europene.

Dacă în ceea ce privește dinamica PIB-ului SUA și a pieței forței de muncă (spre exemplu, rata șomajului a scăzut la doar 3,9% (cea mai scăzută valoare înregistrată din 2000) nu apar semne de îndoială, nu la fel putem spune despre ceea ce se întâmplă în Europa. Creșterea economică există, dar dă semne de încetinire (doar 2,5 pentru primul trimestru din acest an, față de 2.8% valoarea precedentă), președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, nu a trimis mesaje tranșante în privința momentului încetării injecțiilor de lichiditate în piețe și, în timp ce aspectele de țin de evoluțiile politice din Italia, cu acea posibilă majoritate anti-sistem care, conform unor rapoarte potrivit cărora un viitor guvern italian va căuta iertarea datoriilor din partea creditori,  nu au nicidecum darul de a disipa norii de la orizont.

Cu alte cuvinte, veștile nu tocmai bune venite din Europa, cumulate cu cele bune pentru dolar pe care le primim din Statele Unite, inclusiv creșterea dobânzilor pentru titlurile de stat cu scadență la 10 ani la peste 3%, cumulate cu Rezervă Federală care va continua sa ridice dobânda la dolar, au determinat scăderea cotației Euro în raport cu dolarul în zona 1,1800, cel mai redus nivel consemnat în ultimele 5 luni.

Pe piata valutară românească BNR a cotat ieri cursul dolarului la 3,9251 lei, nivel record pentru acest an. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care și euro a crescut la 4,6338 lei de la 4,6283 lei. Se pune astfel o presiune suplimentara pe prețuri, numeroase produse și servicii fiind raportate la dolar dar mai ales la euro.

 

Articolul precedentDeclarația Unică poate fi depusă online. Impozitele se calculează automat
Articolul următorViceguvenatorul Băncii Angliei obligat să își ceară scuze pentru…menopauză

Comments are closed.