Declarația Unică poate fi depusă online. Impozitele se calculează automat

Orice persoană care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea să le declare online, începând de miercuri, 16 mai, prin intermediul formularului electronic.

Formularul calculează automat cuantumul impozitelor și contribuțiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Documentul poate fi accesat pe portalul ANAF în secțiunea „Spațiul Privat Virtual”, rubrica Descărcare declarații, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Serviciul electronic Spațiul Privat Virtual este furnizat gratuit de MFP, iar înregistrarea este posibilă fără a fi necesară deplasarea la ghișeele ANAF.

În acest sens, Ministerul Finanțelor a transmis prin poștă fiecărui contribuabil o scrisoare personalizată cu instrucțiunile de accesare online. Prin intermediul SPV se poate vedea oricând situația fiscală personală și se pot primi sau transmite o serie de documente, declarații fiscale și alte informații fiscale utile. De asemenea, formularul se poate completa și semna și de deținătorii de certificate digitale calificate. Depunerea se face pe portalul e-guvernare.ro.

Dacă Declarația Unică este depusă online până pe 15 iulie 2018 și plata obligațiilor se efectuează integral până la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acordă o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat, iar dacă suma datorată, stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este plătită integral până pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată.

Principalele categorii de venituri care trebuie declarate de persoanele fizice provin din: activități independente; cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă; activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real; piscicultură și/sau silvicultură; transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar; jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker; activitățile artistice și sportive, în calitate de artiști de spectacol sau ca sportivi.

Articolul precedentPremieră pentru pasionații de artă: Colecția de automobile ale lui Ion Țiriac va înopta la muzeu în weekend-ul viitor
Articolul următorDolarul, la maximul ultimelor 5 luni în raport cu euro

Comments are closed.