ALDE declanșează tensiunea in coaliția la putere neacceptând ca marile companii de stat din subordinea Ministerului Energiei să fie conduse de oameni desemnați de PSD.  Să fie asta ”începutul destrămării coaliției PSD-ALDE”?

Ministrul Energiei ar fi transmis o scrisoare comisiei pentru industrii din Camera Deputaților în care ar fi menționat expres că nu susține legea privind exceptarea a circa 100 de companii de stat de la prevederile guvernanței corporative. Mai mult, ministerul condus de ALDE a informat că a început selecția de manageri la o serie de companii din subordinea sa, exact în baza legislației privind guvernanța corporativă. Știrea este publicată de site-ul Hotnews care preia un titlu euforic al  deputatei USD Cristina Prună: „A început destrămarea coaliției PSD-ALDE!”

Deși, din perspectivă economică, poziția ministrului energiei este corectă , Realitatea Financiară nu împărtășește această euforie. Nu de puține ori divergențele din coaliția la putere nu au fost decât, vorba poetului o ”cearta ca să se împace”.

În acest context, trebuie amintit că legea care ar elimina aplicarea regulilor guvernanței corporative în marile companii de stat, a ajuns în dezbatere la Camera Deputaților cu suportul ALDE.

Parlamentul a mai încercat și la începutul anului să adopte această lege, însă a fost declarată neconstituțională, constatându-se încălcarea principiul bicameralismului. Nici atunci ALDE nu a dat vreun semn că este în dezacord cu inițiatorii.

Ba dimpotrivă, în iunie, vajnicii promotori ai transparenței decizionale și ai managementului competitiv, de acum, aliați cu PSD, au reluat procedurile pentru a legifera controlul politic asupra companiilor de stat, multe dintre ele listate pe bursă.  In corpore ei au introdus în Senat o lista cu cele 100 de companii ce urmau să facă obiectul acestei legi.

Pană de curând doar acționarii privați ai companiilor de stat au fost cei care și-au permis un asemenea ”afront”, manifestându-și public opoziția față de un astfel de demers. Evident că reacția investitorilor mai mari sau mai mici de pe bursă, indiferent de ecoul în media, nu a fost luată în seamă.

De când interesul unui acționar este mai presus de interesul public, reprezentat de interesul partidului de guvernământ? De când s-a redeschis Bursa de Valori în 1995, în România.

Aparent ceva pare să se fi schimbat în definirea interesului partidului condus de Călin Tăriceanu; ceva ce ține de capra vecinului – soiul hibrid, politicianist. ALDE nu are în ”dotare” un aparat de tehnocrați care să răspundă și la comanda politică. Cel puțin nu poate produce câți adună PSD numai din rubedenii și cumetrii, chiar dacă nu toți din Videle.

Cum a constatat asta ALDE, asa peste noapte? Pesemne că a observat că locurile pentru Conducerile executive și CA -urile vizate au fost ocupate fără preaviz. Că așa-i în tenisul politic.

Grija pentru managementul companiilor de stat este un test al vitezei cu care poate fi parcursă distanța de la guvernare la guvernanța corporativă.

 

Articolul precedentScandal imens în lumea IT: Qualcomm acuză Apple de furt intelectual
Articolul următorREVISTA PRESEI – Românii îşi mută firmele în ţara fără birocraţie şi ghişee

Comments are closed.