Fitch a confirmat ratingul pentru creditele pe termen lung ale Bucureștiului

Agenția de evaluare Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală ale municipiului Bucureşti la ”BBB minus”, cu perspectivă asociată  stabilă, potrivit unui comunicat făcut public la finele săptămânii.

„Confirmarea ratingurilor reflectă performanţa operaţională solidă a Bucureştiului, nivelul moderat al datoriei în raport cu balanţa sa operaţională şi veniturile curente. De asemenea, calificativul include baza solidă de impozitare, datorită nivelului de bunăstare al Bucureştiului, care este substanţial mai mare decât media naţională”, arată Fitch.

Scenariul de bază al Fitch estimează o marjă operaţională redusă de aproximativ 15% pe termen mediu, sub performanţa medie din ultimii cinci ani al Bucureştiului, de 26%.

Aceasta este în linie cu bugetul oraşului pe 2018, care previzionează o marjă operaţională de 17%. Declinul marjei operaţionale a fost determinat de costurile mai mari cu personalul, în urma majorării salariilor pentru angajaţii din sistemul public, şi a transferurilor curente mai ridicate către instituţiile publice, precum şi de majorarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, se arată în comunicat. Performanţa operaţională va rămâne suficientă pentru a acoperi serviciul datoriei şi investiţiilor programate pentru 2018.

Agenţia se aşteaptă la continuarea creşterii cheltuielilor de funcţionare, dar în scenariul de bază al Fitch performanţa oraşului în perioada 2018-2020 va rămâne cel puţin în linie cu cea din 2017. Fitch se aşteaptă ca cheltuielile de capital ale oraşului să rămână sub nivelul preconizat în 2018-2019 (1,2 miliarde de lei şi, respectiv, un miliard de lei).

Ratingurile Bucureştiului sunt limitate de cele suverane ale României („BBB minus”/perspectivă stabilă/”F”3). În cazul unei revizuiri în creştere a ratingurilor suverane, calificativul atribuit Bucureştiului ar putea fi îmbunătăţit, se arată în comunicat.

Nivelul local de bunăstare al Capitalei este mai mult decât dublu faţă de media naţională şi s-a dovedit solid în timpul ciclurilor economice, datorită economiei bine diversificate a Bucureştiului. Economia României a crescut cu 6,8% în 2017, iar Fitch se aşteaptă la un avans de 3,8% în 2018 şi de 3% în 2019.

Bucureştiul are o piaţă solidă a forţei de muncă, cu o rată şomajului în august 2017 de 1,3%, mult sub nivelul mediei naţionale, de 4,8%.

Articolul precedentComisia UE pentru concurență intră în detaliiile fuziunii Alstom – Siemens
Articolul următorAdministratorii Facebook și YouTube, suspectați că filtrează politic conținutul postărilor

Comments are closed.