Amendamentul PSD legat de plafonarea dobânzilor la creditele de consum a fost votat miercuri în Plenul Camerei Deputaților, după ce ieri a primit aviz favorabil în comisia de fond.

Astfel, dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele de consum va fi de maximum 50% pentru creditele de până la 15.000 de lei, spune proiectul de lege care va intra tot azi la vot final.

Dobânda efectivă anuală (DAE) nu poate depăși de mai mult de 3 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, mai cer deputații.

Dobânda efectivă anuală (DAE) nu poate depăși 50% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mică sau egală cu 15000 RON și, respectiv, 40% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mare de 15000 RON.

Prevederile se aplică și contractelor aflate în derulare la data intrării legii în vigoare, pentru care este îndeplinită condiția privind impreviziunea, mai prevede proiectul.

Cum justifică deputații plafonul de 50% la dobânzi?

Pentru a nu împiedica funcționarea mecanismelor concurențiale pe piața de creditare, nivelul maxim al dobânzii ar trebui să permită o concurență loială pe partea de ofertă a pieței, iar consumatorii să poată selecta ofertele care se potrivesc cel mai bine nevoilor acestora.

Analizând legislația şi practica altor state europene, observăm că 13 state membre nu prevăd nicio plafonare a dobânzii, în timp ce alte 14 state membre au anumite forme de plafonare, în funcție de anumiți factori (tipul creditului, suma creditului, durata creditului, scopul creditului etc.).

În Marea Britanie, costul total anual al unui împrumut nu poate depăși suma împrumutată, ceea ce a permis o acţiune sanitară pe piaţa creditului de consum, dar a permis operatorilor responsabili să funcţioneze şi să continue să satisfacă o nevoie autentică.

Dintre alte state care plafonează dobânzile, menționăm următoarele exemple: Lituania are un plafon de 75%, Bulgaria (cu o economie similară României) şi Finlanda care au introdus un nivel al dobânzii anuale efective de 50% pe an sau al Estoniei – care a introdus un nivel al dobânzii anuale efective de 56,42% pe an tot pentru creditele de consum.

Italia a stabilit un număr de aproximativ 23, respectiv 30 de tipuri diferite de plafoane – în funcţie de tipul creditului, suma creditului, durata creditului pe când Spania a instituit o plafonare relativă de dobândă numai pentru creditele pentru locuinţe sociale.

Articolul precedentAusteritatea, anunțată oficial de Guvern pentru 2019. Ce îi așteaptă pe bugetari
Articolul următorBREAKING NEWS Prăbuşire istorică a la Bursa de Valori Bucureşti după măsurile fiscale anunţate de Guvern