Demisia care zdruncină Europa. Efectele despărțirii lui Merkel de partidul care conduce Germania de 13 ani

Confirmând faptul că zilele ei la cârma celei mai puternice economii din Europa sunt numărate, anunțul cancelarului german Angela Merkel referitor la renunțarea la a mai candida pentru un nou mandat de cancelar vine pe fondul unui climat plin deja de incertitudini în rândurile participanților la piață în privința Uniunii Europene și a monedei unice.

„Merkel a reprezentat o zonă de stabilitate pentru zona euro în ultimul deceniu, dar suportul ei popular, dar și al partidului ei, s-a redus în ultimii ani, urmare a politicii ușilor deschise în privința refugiaților” spune Craig Erlam, senior-analist pentru piețe la casa de brokeraj Oanda, pentru MarketWatch.

Merkel a anunțat că nu va candida în vederea unui nou mandat pentru funcția de președinte al Uniunii Creștin-Democrate, de centru-dreapta, în decembrie și că nu va candidat nici pentru un nou mandat de cancelar. Actualul mandat, care va dura până în 2021, va fi ultimul. Decizia vine ca urmare alegerilor din weekend din statul Hesse care au avut ca rezultat o slăbire în continuare a forței politice pentru CDU și partenerul său de coaliție de centru-stânga, SPD.

Aceeași tendință a fost observată la alegerile de stat din Bavaria, de la începutul acestei luni. Partidul Verde, concentrat pe mediu și partidul de extremă dreapta AfD, anti-imigrație, au crescut în popularitate, ca urmare a reacției publicului în privința acceptării a unui milion de refugiați în Germania în 2015 și 2016.

Merkel este liderul CDU din 2000 și cancelar al Germaniei din 2005 și a declarat că își va duce la bun sfârșit mandatul actual. Acestea fiind spuse, participanții la piață încep să se întrebe dacă va mai rezista coaliția până în 2021, dar și despre cine va veni să o înlocuiască pe Merkel.

Decizia lui Merkel va avea, probabil, implicații limitate asupra economiei germane. „Este posibil ca cele mai mari implicații să fie pentru zona euro”, declară Jennifer McKeown, economist-șef la Capital Economics. „În climatul actual de incertitudine ce planează asupra Italiei, zona euro are nevoie de o mănă forte mai mult ca niciodată, iar Angela Merkel a fost un element indispensabil pentru realizarea unor compromisuri în trecut”.

Problema actuală a Uniunii Europene este aspectul legat de propunerea de buget a Italiei pentru 2019, care a fost respinsă de Comisia Europeană. Italia, cea de-a treia economie a zonei euro, care este condusă de un guvern de coaliție, a primit un termen limită pentru a modifica structura bugetului pentru 2019, însă autoritățile de la Roma nu par să fie disponibile să cedeze, ceea ce ar putea conduce la o înghețare a relațiilor dintre Bruxelles și Roma.

Odată cu slăbirea poziției lui Merkel, devine probabil ca investitorii să se teamă că partidele populiste ar putea câștiga mai multe mandate în alegerile pentru Parlamentele Europei din primăvara următoare, ceea ce ar putea duce la provocări suplimentare în privința autorității Uniunii Europene și, eventual, la slăbirea influenței Comisiei Europene. Acesta ar fi putea fi un semnal prost pentru activele europene, cum ar fi moneda unică europeană.

La finalul sesiunii de luni, Euro scădea cu 0,13% în raport cu dolarul, la 1,1378. Dolarul s-a apreciat în fața euro în urma anunțului că Angela Merkel, nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei. Totodată, va rămâne în funcție până la finele actualului mandat, care va expira în 2021.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Fondul Proprietatea doreşte listarea Engie România
Articolul următorListarea Engie, statutul de piață emergentă și naționala de fotbal a României

Comments are closed.