Listarea Engie, statutul de piață emergentă și naționala de fotbal a României

Știrea zilei de luni pentru piața locală de capital a fost, fără îndoială, cea referitoare la posibila listare a unui pachet de acțiuni Engie România la Bursa de Valori București.

Conform unui anunț făcut de Fondul Proprietatea, deținătorul a aproximativ 12% din acțiunile unuia dintre primii doi distribuitori de gaze naturale din România, Engie Romănia, fosta GDF Suez România, FP are în plan lansarea unei oferte publice pentru acțiunile respective care, astfel, să ajungă să fie listate la Bursa de Valori București.

În afară de Fondul Proprietatea, cu ale sale aproximativ 12%, printre acționari se mai află statul român, cu o deținere de  37% și Gas Holding BV, o entitate controlată de compania-mamă franceză Engie, cu 51%.

Participația în cauză, conform FP, este evaluată la aproape 500 de milioane de lei.

În privința listării, Ovidiu-George Dumitrescu, director-general adjunct în cadrul casei de brokeraj Tradeville, a declarat pentru Realitatea Financiară că: „Este evident că o astfel de listare reprezintă un lucru pozitiv pentru piață însă, în același timp, depinde mult de strategia Engie de a pune în balanță eventualele posibilități de finanțare a respectivei sucursale și din alte surse decât cele ale grupului, cu condiția de a păstra controlul și cu dorința de a avea mai multă flexibilitate. În plus, partea aceasta de transparență s-ar putea să îi deranjeze puțin, pentru că o să trebuiască să raporteze toate contractele intra-grup, să le facă publice șamd”.

„Pe de altă parte, deocamdată nu avem decât o propunere a FP și s-ar putea ca aceasta să fie doar o tactică de negociere pentru fond,  care încearcă astfel să-și monetizeze cât mai bine participația minoritară, ei fiind investitori captivi acolo”, a completat Dumitrescu.

Pachetul întreg, puțin atractiv pentru un investitor de talie mare

Referindu-se la demersul listării, Ciprian Bîrsan, conducător în cadrul SSIF BRM S.A., ne-a declarat: „Fondul Proprietatea își dorește oricum să scape de toate participațiile, adică să le transforme în lichidități. Este un demers al lor care durează de ceva vreme și, acum, lucrurile s-au așezat așa, în urma discuțiilor cu deținătorii de procente mai mari din Engie România. Îmi place să cred că FP a primit undă verde din partea lor pentru a întreprinde acest demers”.

Cum s-a ajuns la această variantă? Ciprian Bîrsan ne spune că: „Acest pachet de acțiuni nu mi se pare a fi foarte atractiv, pentru că procentul de deținere este mic, undeva pe la 12% din companie, deci investitorul respectiv ar rămâne captiv în companie. Dacă în 2 ani de zile cei de la FP nu au găsit pe cineva interesat să cumpere acest pachet de acțiuni, devine evident că soluția rămâne listarea la bursă”.

„Noi nu știm dacă trecem de grupe, dar dezbatem ce s-ar întâmpla daca o să câștigăm Campionatul European”

Cel de-al doilea aspect interesant în această privință este dacă o astfel de listare ne poate ajuta în demersul de obținere a statutului de piață emergentă.

Ovidiu-George Dumitrescu face o paralelă foarte sugestivă: „Mie mi se pare ca și cum aș dezbate ce s-ar întâmpla dacă România ar câștiga Campionatul European de fotbal când noi, de fapt, nu știm dacă trecem de grupe și nici măcar dacă reușim să ne calificăm la turneul final. Dacă Engie ar fi dorit să devină companie listată la bursă în România, ar fi putut face asta de 1.000 de ori până acum”.

Ciprian Bîrsan este, însă, mai optimist: „Dacă demersul va fi încheiat cu succes, lichiditatea pieței locale de capital va crește, singurul factor care ne lipsea pentru accederea la statutul de piață emergentă. Însă, trebuie să fim conștienți de faptul că procesul nu va fi unul de scurtă durată, ci dimpotrivă. Ceea ce este cel mai important este faptul ca ave o direcție clară, stabilită și, cel mai probabil, va fi doar o chestiune de timp până la îndeplinirea obiectivului”.

Acțiunile Fondul Proprietatea, în sesiunea curentă, au închis în creștere cu 1,51%, la 0,9420.

Articolul precedentDemisia care zdruncină Europa. Efectele despărțirii lui Merkel de partidul care conduce Germania de 13 ani
Articolul următorDupă o creștere moderată în 2018, din septembrie scade numărul autorizațiilor pentru construcția de clădiri rezidențiale

Comments are closed.