România a înregistrat un deficit bugetar de 5,18% din PIB, în primele 8 luni din acest an, mai mult decât dublu comparativ cu perioada similară din 2019, respectiv de 2,07%, potrivit datelor prezentate, luni, de Ministerul Finanțelor Publice. 

Ca sumă, deficitul este de 54,77 miliarde lei (21,9 miliarde în 2019). Conform MFP, mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.

„Sume în valoare de 31,17 miliarde lei (2,95% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, transmite comunicatul MFP.

Creșterea deficitul bugetar aferent primelor opt luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri:

• de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-august datorită crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (14,4 mld lei),
• de creșterea cu 2,8 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-august 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat
• de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld lei.

Pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 5,1 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 8,62 mld lei.

Articolul precedentMonedele de 1 şi 2 eurocenţi ar putea fi eliminate progresiv de pe piață
Articolul următorGigant din industria alimentară: Pandemia a impulsionat piața produselor vegetale și vegane