Decizie UE: Scade TVA pentru cărțile electronice și alte publicații digitale

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au decis marți să scadă TVA pentru cărțile electronice și alte publicații digitale.

Totodată, nivelul TVA va fi aliniat la cota redusă aplicată cărților și publicațiilor tipărite.

Acordul a fost anunțat de ministrul austriac de Finanțe, Hartwig Loeger, într-o dezbatere publică la reuniunea de la Luxemburg a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), transmite Reuters, potrivit BusinessMagazin.ro.

Anunțul vine după mai mult de doi ani de dezbateri, în urmă propunerii Comisiei Europene de a revizuire a reglementărilor privind aplicarea TVA la publicațiile digitale.

Acordul permite statelor UE să aplice TVA zero sau redusă publicățiilor digitale.

Pe de altă parte, Consiliul miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (ECOFIN) a decis, marți, modificarea Directivei TVA pentru a permite statelor care se confruntă cu o evaziune masivă în domeniul colectării să introducă mecanismul de taxare inversă generalizată, arată documentul reuniunii postat pe pagina de internet a ECOFIN.

Consiliul a aprobat, în reuniunea de marți, o propunere care va permite derogări temporare de la regulile normale de TVA pentru a combate mai eficient frauda.

Propunerea va permite statelor membre cel mai puternic afectate de fraudă la TVA să aplice temporar taxarea inversă.

”Decizie ar trebui să fie adoptată fără alte discuții de către Consiliu, după ce Parlamentul European transmite o opinie”, potrivit Comisiei.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a criticat deciziile, spunand că de multe ori România a fost dezavantajată de poziția ECOFIN.

”După cum cunoașteți, poziția noastră în ședințele ECOFIN a fost de la bun început una clară și constructivă. Eu însumi am prezentat de nenumărate ori îngrijorările pe care le avem, predecesorii mei au făcut același lucru în mai multe rânduri, însă, în decursul celor trei ani, discuțiile au avansat într-un ritm atât de scăzut, încât ajungerea la un consens părea imposibilă. Totuși, astăzi contextul este foarte diferit, fiind clar faptul că suntem foarte aproape de ajungerea la o înțelegere”.

Articolul precedentScandalul Dieselgate continuă: grupul Volkswagen îl concediază pe șeful Audi
Articolul următorPiața se așteaptă ca BNR să păstreze la 2,5% pe an dobânda cheie

Comments are closed.