Consiliul miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (ECOFIN) a decis, marți, modificarea Directivei TVA pentru a permite statelor care se confruntă cu o evaziune masivă în domeniul colectării să introducă mecanismul de taxare inversă generalizată, arată documentul reuniunii postat pe pagina de internet a ECOFIN.
Consiliul a aprobat, în reuniunea de marți, o propunere care va permite derogări temporare de la regulile normale de TVA pentru a combate mai eficient frauda.
Propunerea va permite statelor membre cel mai puternic afectate de fraudă la TVA să aplice temporar taxarea inversă.
”Decizie ar trebui să fie adoptată fără alte discuții de către Consiliu, după ce Parlamentul European transmite o opinie”, potrivit Comisiei.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a criticat deciziile, spunand că de multe ori România a fost dezavantajată de poziția ECOFIN.
”După cum cunoașteți, poziția noastră în ședințele ECOFIN a fost de la bun început una clară și constructivă. Eu însumi am prezentat de nenumărate ori îngrijorările pe care le avem, predecesorii mei au făcut același lucru în mai multe rânduri, însă, în decursul celor trei ani, discuțiile au avansat într-un ritm atât de scăzut, încât ajungerea la un consens părea imposibilă. Totuși, astăzi contextul este foarte diferit, fiind clar faptul că suntem foarte aproape de ajungerea la o înțelegere”.
”Am fost extrem de surprinși de propunerea de compromis avansată de către președinția austriacă. Aceasta a fost formulată astfel, încât permite aplicarea mecanismului de către un singur stat. Aș putea spune că această abordare a pus la încercare limitele capacității noastre de a înțelege motivele care ar sta la baza unei poziționări ce se remarcă prin atât de multă lipsă de curaj și de viziune. Așa cum am spus-o de mai multe ori, implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă a TVA-ului poate contribui semnificativ la reducerea incidenței fraudelor în domeniul TVA și la creșterea gradului de conformare”, a spus ministrul.
Acesta a arătat, de asemenea, că în unele situații, decalajul TVA este atât de mare, încât acest mecanism este printre puținele opțiuni de politică fiscală care ar putea genera rezultate pe termen mediu.
”Cu toții cunoașteți faptul că România a propus o abordare mai incluzivă, bazată pe înțelegerea faptului că succesul Uniunii Europene este posibil doar dacă toate statele membre au de câștigat, precum și a faptului că atunci când un grup de state se confruntă cu probleme grave, instituțiile UE trebuie să se manifeste drept un partener activ și flexibil în ceea ce privește identificarea celor mai bune soluții. Suntem convinși că o abordare mai incluzivă ar fi servit mai bine interesele și obiectivele majore ale Uniunii Europene și, cu toate că deja avem suficiente dovezi care să susțină implementarea taxării inverse la o scară mai largă, România va susține implementarea unui pilot mai întâi, cu extinderea ulterioară și către alte entități. Previziunea noastră este că rezultatele acestui pilor vor depăși chiar și cele mai optimiste așteptări. De aceea, avem convingerea că în fața dovezilor și datelor concrete, un nou consens va fi găsit și o politică mai înțeleaptă va fi implementată”, a subliniat oficialul român.
De multe ori, România a fost tratată nedrept, criticată nejustificat de unele guverne prietene și chiar certată public cu privire la serie de teme care, de regulă, sunt abordate exclusiv în contextul unui dialog bilateral derulat în spațiul regulilor diplomatice. Însă, cu toate acestea, când a fost confruntată cu derapajele anterior amintite, România nu a sacrificat niciodată interesele fundamentale ale Uniunii Europene, de dragul provocării unui breaking news sau pentru sancționarea impoliteței unui partener. (Pentru astfel de cazuri, avem diplomați de carieră care pot gestiona mult mai eficient aceste provocări.), a arătat Teodorovici.
”Așa cum am arătat-o de fiecare dată, așa cum vom face și astăzi, atunci cât este nevoie de un compromis pentru a ajunge la consens, noi întotdeauna suntem alături de prietenii noștri. În final, concluzionând cele spuse anterior, noi suntem de acord și sprijinim cu soluția de compromis propusă de către președinția austriacă și sperăm că implementarea acestui mecanism va fi mult mai rapidă decât parcursul din ultimii trei ani pe acest subiect”, a conchis acesta.
România este țara cu cel mai mare procentaj de TVA necolectată din UE.
Colectările din TVA au crescut, la nouă luni din 2018, cu 8,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă erau programate să crească cu 14%.
La şase luni din an, veniturile din TVA erau la 92% faţă de program, iar la opt luni cifrele nu se modificaseră, fiind departe de a se apropia de cele proiectate.
România pierde pe an circa 6 miliarde de euro din TVA necolectată la buget.
Deciziile luate la Ecofin pot vizualizate aici. http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/10/02/vat-fraud-council-agrees-to-allow-generalised-temporary-reversal-of-liability/
http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/ecofin/2018/10/02/
Comments are closed.