Decizie surpriză: Arabia Saudită renunță la listarea gigantului petrolier Aramco

Arabia Saudită a renunțat la planurile sale de a lista acțiunile gigantului său energetic de stat, Aramco, pe bursele de valori.

Oferta publică inițială a fost pe cale să fie cea mai mare din istoria piețelor de capital și aflându-se în centrul planului ambițios al printului Mohammed bin Salman de a restructura economia. Saudiții sperau să atingă o valoare de 2 trilioane (2.000 de miliarde) de dolari pentru Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, deși unii analiști externi și-au limitat estimările la jumătatea acestui nivel.

Incertitudinile planau de mai multe luni de zile în privința acestei listări a unui pachet de 5%, ca urmare a faptului că regatul a amânat luarea unor decizii cu privire la o serie de aspecte-cheie ale debutului pe piețele bursiere, inclusiv în alegerea bursei internaționale unde să aibă loc listarea. Scepticismul s-a accentuat la începutul acestui an, când surse familiare cu procesul au declarat că Aramco ar fi urmat să se listeze mai întâi pe piața internă, Tadawul, în detrimentul uneia internaționale.

Regatul saudit nu va mai încerca să listeze compania nici pe bursa locală, nici pe una internațională, au mai adăugat câteva surse pentru Reuters.

Sorin Dinu, senior-partner la European Investment&Advisory Energy Group, ne-a declarat: „Se discuta mai demult despre această posibilitate. Probabil că n-au reușit să obțină prețul dorit pentru pachetul de 5%. Saudiții evaluau compania la 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi însemnat, pentru acel procent de 5%, suma de 100 de miliarde de dolari, bani destinați propriului lor fond de investiții pentru programul Vision 2030”. Ei aveau un target de 100 de miliarde pentru acel pachet și nu au reușit să-l obțină”, a completat analistul.

În privința cauzelor acestui eșec al evaluării, Sorin Dinu ne-a precizat: „În contextul în care deficitele de aprovizionare generate de situația din Iran vor putea fi compensate de petrolul de șist din SUA plus cel provenit din nisipurile de șist din Alberta, Canada , nu prea ai posibilitatea să evaluezi Aramco în ideea unei creșteri a prețului țițeiului, deci acel target a devenit de neatins”.

Aramco a încetat colaborarea cu consultanții care lucrau la listare și acum se concentrează asupra achiziționării unui pachet de acțiuni în compania Saudi Basic Industries, o companie petrochimică internă, au declarat două surse pentru Reuters.

Oficialii companiei au refuzat să comenteze știrea.

În cazul în care Aramco va confirma aceasta, ar marca sfârșitul a mai mult de 2 ani și jumătate de speculații intense din piață, concurența între burse și între bănci în vederea obținerii unui rol în derularea ofertei publice. Prințul Mohammed a făcut publică inițiativa listării pentru prima dată în ianuarie 2016.

Arabia Saudită spera să încaseze aproximativ 100 de miliarde de dolari oferind publicului posibilitatea de a deține o mică parte din Aramco. Regatul intenționa să folosească fondurile pentru a-și extinde fondul suveran și pentru a susține programul Vision 2030 de diversificare a economiei națiunii.

Articolul precedentVictorie pentru Apple Music și Siri: UE este pe care să își dea acceptul preluării Shazam de către Apple
Articolul următorCombinatul ArcelorMittal, curtat de două companii din Brexit

Comments are closed.