Azi, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va lansa o nouă emisiune de titluri de stat pentru populație, pe doi ani, la dobândă adăugându-se, pentru 1000 de norocoși, și o tombolă.

Anul acesta își propusese să atragă 4 miliarde de lei și nu nu a reușit, în două emisiuni, decât 1 miliard de lei, Ministerul Finanțelor lansează azi o nouă emisiune cu un element de noutate: o tombolă.

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1 leu, cu maturitate de 2 ani și o rată anuală de dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile.

„O tombolă va organizată, pentru a încuraja şi a stimula posibilii investitori persoane fizice, o tombola care să aibă loc nu la scadenţa acestei emisiuni de titluri de stat, ci după ce se finalizează subscrierea de către populaţie. Din rândul celor care participă la subscrierea 1000 de investitori vor selectați vor primi bonusul de dobândă ”, a explicat ministrul Eugen Teodorovici.

Cine și de de unde se cumpără titlurile de stat pentru populație

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor, titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat și la emisiunile anterioare.

  • În perioada 26 noiembrie – 14 decembrie a.c., titlurile pot fi achiziționate prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului și subunităților poștale din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română – S.A, astfel:
  • în perioada 26 noiembrie – 14 decembrie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului
  • În perioada 26 noiembrie – 13 decembrie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 26 noiembrie – 12 decembrie 2018 din mediul rural.

După încheierea perioadei de subscriere MFP va organiza o tombola pentru toti investitorii în cadrul programului Tezaur – editia Centenar. Astfel, 1000 de investitori selectați vor primi un bonus de dobândă în valoare de 5.000 lei, care va fi acordat în perioada imediat următoare declarării câștigătorilor.

Câștigătorii bonusului de dobândă vor fi notificați de către MFP și se va stabili un termen pentru ridicarea premiului de la o unitate a Trezoreriei Statului, inclusiv cei care au subscris printr-un oficiu poștal al Companiei Naţionale Poşta Română – S.A.

Anularea subscrierii

În perioada de subscriere investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, depunând o cerere de anulare. După încheierea acesteia, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale prin care se atestă calitatea acestora de moștenitori.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune,  conform informațiilor transmise de Ministerul Finanțelor.

Există și un plafon maxim pentru subscriere: 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua C.N. ”Poșta Română” S.A.

Prospectul de emisiune se poate consulta la unitățile vânzătoare și online.

Lista câștigătorilor bonusului de dobândă va fi publicată pe site-ul MFP, fără a include detalii cu caracter personal ci doar informații indicative ale câștigătorilor.

 

 

Articolul precedentBitcoin în derivă. Sădere sub 3500 de dolari și investigații de manipulare de piață
Articolul următorLiviu Dragnea pierde Insula Belina, care revine în proprietatea statului

Comments are closed.