Dăncilă: Punctul de pensie va crește cu 70% până în 2021

Noua lege a pensiilor se va aplica etapizat, punctul de pensie urmând să crească treptat în următorii ani, atingând un avans de 70% până în 2021.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern în care se va discuta despre noua lege a pensiilor şi că valoarea punctului de pensie va creşte gradual.

„Discutăm azi în şedinţa de Guvern noua lege a pensiilor, un proiect important pentru milioane de români, prin care ne dorim creşterea veniturilor pentru pensionari şi eliminarea inechităţilor în sistemul public de pensii. Astfel, asigurăm pensii egale pentru muncă egală şi îndreptăm inechităţile din prezent, când două persoane care au avut aceeaşi ocupaţie şi au aceeaşi vechime în muncă beneficiază de pensii diferite”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, conform Mediafax.

Şeful Executivului a detaliat modul cum va fi pusă în aplicare legea.

„Noua lege a pensiilor se va aplica etapizat, începând cu anul 2019 până în 2021, când va intra integral în vigoare, ceea ce înseamnă şi noi creşteri a punctului de pensie la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 şi 1.875 de lei în 2021. Aceasta lege este complexă, bazată pe principii solide, care poate fi susţinută din punct de vedere bugetar şi asupra căreia ne-am consultat atât cu patronatele cât şi sindicatele”, a punctat Dăncilă.

În prezent, punctul de pensie este de 1.100 de lei, astfel că până în 2021 acesta va înregistra o creștere de 70%.

Legea pensiilor în varianta finală va avea un impact bugetar greu se susținut, începând cu anul 2020, care, deloc întâmplător, este an dublu-electoral, cu alegeri locale și parlamentare, pentru care PSD-ALDE va plăti aproape 25 miliarde de lei doar pentru majorările de pensii, conform calculelor Ministerului de Finanțe. În prezent fondul de pensii publice este de 61,5 miliarde lei.

Pentru anul viitor, ținând cont că legea se va aplica doar din 1 septembrie, impactul bugetar va fi doar de 8,4 miliarde lei. Pentru 2020, de la buget se vor plăti suplimentar 24,8 miliarde lei, pentru ca în ultimul an al etapelor de creștere a punctului de pensii, 2022, factura achitată de stat pentru plata pensiilor să ajungă la 81 miliarde lei, ceea ce este mai mult decât dublul efortului bugetar actual.

Articolul precedentAvertisment: Fără sânge proaspăt în economie, industria nu va mai putea performa
Articolul următorBNR trage semnalul de alarmă: Pericol de aterizare dură

Comments are closed.