Avertisment: Fără sânge proaspăt în economie, industria nu va mai putea performa

Mediu de business privește cu scepticism performanțele industriei din primele opt luni ale acestui an, reflectate în datele oficiale.

Industria a înregistrat creșteri, în perioada ianuarie-august, atât la cifra de afaceri cât și în ce privește volumul comenzilor.

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut în august 2018, faţă de luna precedentă cu 8,5%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 8,4%, informează un comunicat publicat miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2018 comparativ cu perioada similară de anul trecut, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 13,5%.

Cum văd antreprenorii aceste evoluții

„Orice creștere este un semnal pozitiv, mai ales dacă ne referim la industrie, care reprezintă o parte importantă a economiei, cu o pondere de 20-25% în Produsul Intern Brut (PIB)”, a declarat Florin Jianu (foto), președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

„În același timp, trebuie să fim atenți ca această evoluție să fie sustenabilă și constantă, pentru că orice puseu poate duce la o alunecare într-o direcție nedorită. Și să nu uităm că avem un decalaj foarte mare, atât față de ce se întâmpla în anii anteriori, acum 10 ani de exemplu, cât și dacă ne raportăm la nivel european”, a mai spus Jianu.

El crede că guvernanții „trebuie să fie atenți la redistribuire” pentru a nu adânci deficitele.

Oficialul CNIPMMR consideră „o problemă mare” faptul că „nu se pompează sânge în economie”, ca urmare a restrângerii investițiilor publice.

August 2018 comparativ cu iulie 2018

Cifra de afaceri din industrie, în luna august 2018, comparativ cu luna precedentă, pe total a scăzut cu 8,5%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-8,8%). Industria extractivă a urcat cu 2,3%.

Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat: industria bunurilor de capital (-19,4%), cea a bunurilor intermediare (-5,7%) şi cea a bunurilor de uz curent (-0,9%). Majorări au înregistrat industria energetică (+0,7%) şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,1%).

August 2018 comparativ cu august 2017

Cifra de afaceri din industrie, în luna august 2018, faţă de luna august 2017, a crescut pe ansamblu cu 8,4%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (+8,5%) şi industria extractivă (+5,6%).

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria energetică (+15,0%), industria bunurilor intermediare (+9,1%), industria bunurilor de uz curent (+8,0%), cea a bunurilor de capital (+6,6%) şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,9%).

Comparație la primele 8 luni

Cifra de afaceri din industrie, în perioada 1.I-31.VIII.2018, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2017, a crescut pe ansamblu cu 13,5% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+13,8%) şi industriei extractive (+5,1%).

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+18,7%), industria bunurilor de capital (+16,6%), cea a bunurilor intermediare (+12,8%), cea a bunurilor de uz curent (+8,8%) şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,9%).

Comenzile noi din industrie

În ce privește comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au scăzut în august 2018 faţă de luna precedentă cu 8,1%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent au crescut cu 9,1%, potrivit datelor INS.

În primele 8 luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2017, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 17,3%.

Articolul precedentRomânia este pe lista regiunilor carbonifere în tranziție care pot accesa fonduri UE
Articolul următorDăncilă: Punctul de pensie va crește cu 70% până în 2021

Comments are closed.