Dan Vîlceanu, despre majorarea pensiilor: Suntem într-un moment complicat. Economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite să plătească aceste sume

 

Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, susține că propunerile privind majorarea pensiilor trebuie să ţină cont de capacitatea bugetului de a le plăti, în condiţiile în care economia ţării se află deja într-un moment complicat.

 

Ştiţi foarte bine că prima propunere (a PNL de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2022 – n.r.) a fost de 6%. Acum, în momentul în care am început negocierile cu Partidul Social Democrat, ei au propus 11%. În momentul în care vom avea o discuţie finalizată pe creşterea pensiilor, o să vă putem spune exact care este procentul”, a afirmat Vîlceanu, citat de Agerpres.

Ministrul susține, în context, că abordarea trebuie să fie una prudentă: „Mi-aş dori ca toate părţile implicate în aceste discuţii, mai ales în discuţiile politice, să înţeleagă faptul că, da, politic, ai un câştig atunci când vii cu asemenea propuneri, sunt propuneri populare, ca să nu zic populiste. Dar şi economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite să plătească aceste sume. Suntem într-un moment complicat din punct de vedere economic, amplificat şi de valul 4 de pandemie. Cred că ar trebui să privim cu prudenţă ce se va întâmpla pe viitor şi să fim pregătiţi să facem faţă tuturor provocărilor”.

Potrivit liberalului, este nevoie de 3 miliarde de lei pentru a acoperi impactul bugetar al plafonării preţului la energie şi compensarea facturilor, problemă care nu exista în urmă cu câteva luni.

Întrebat dacă furnizorii de energie şi gaze îşi vor primi banii la timp pentru compensarea facturilor, ministrul interimar al Finanțelor a răspuns că acest lucru se va întâmpla în termenul prevăzut de lege.

PNL și PSD poartă discuții intense zile acestea pentru a armoniza praogramul de guvernare ale viitoarei Coaliții, din care va face parte și UDMR. Unul dintre subiectele delicate aflate pe agenda discuțiilor este și cel elgat de creșterea pensiilor. Deși deocamdată nu s-a ajuns înă la nicio concluzie, liberalii spun că ar putea fi găsită o soluție pnetru ca cel puțin pensionarii să primească mai mulți bani. Procentul avansat este de 11% de la 1 ianuarie. 

„Nu am blocat creșterile alocațiilor, le facem în limita bugetului existent. PSD propune pensii cu 11% majorate – Impactul propus de PSD este la 26 miliarde, nu există acești bani, dar noi am anunțat o creștere de 7% de la 1 ianuarie, putem să mergem spre 11%, dar nu știm dacă la 1 decembrie sau 1 ianuarie”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentPSD nu acceptă o majorare a PENSIEI sub 11%. Budăi: Vom arăta că sunt soluții
Articolul următorKlaus Iohannis a dat UNDĂ VERDE legii privind taloanele de PENSIE – Președintele a semnat DECRETUL

Comments are closed.