Daea, anunț despre fondurile europene. Câți bani pot primi fermierii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat joi seara suma încasată din fondurile europene și a explicat cum vor fi cheltuiți banii.

„Am luat fonduri europene de peste 5,5 miliarde de euro într-un an şi jumătate. Îi luăm pe toţi, pentru că sunt banii românilor şi suntem în stare să facem acest lucru, iar aceasta datorită faptului că au înţeles toţi ce trebuie să realizăm în acest domeniu şi s-au depus cererile la timp”, a spus Daea la Antena 3, potrivit Agerpres.

„Banii europeni se duc în agricultură, în susţinerea fermierilor pe unitatea de suprafaţă, pentru plăţile directe pe suprafaţă, pentru a echilibra economic şi a ţine într-un echilibru financiar fermierul şi evident în proiecte şi programe specifice zonei rurale, în drumuri de tarlale, în investiţii în zootehnie şi în irigaţii”, a subliniat Daea.

La mijlocul lunii mai, şeful MADR spunea că România a primit în acest an rambursări de la Uniunea Europeană de 1,847 miliarde de euro, iar alte 400 milioane de euro urmează să vină în urma solicitărilor depuse.

Anul trecut, România a atras de la UE circa 3,3 miliarde de euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală, iar targetul pentru 2018 din PNDR 2020 este de 4,1 miliarde de euro.

Ce fonduri europene pot fi accesate

Ce sume pot primi diferite categorii de fermieri în anul 2018? O scurtă sinteză pe această temă a fost realizată de publicația de specialitate stiriagricole.ro.

Astfel, prin submăsura 4.1, fermierii deținători ai unor ferme de mici dimensiuni pot încasa până la 100.000 euro, iar cei ce vor investi în lanțuri alimentare integrate pot accesa chiar și 2.000.000 euro.

Submăsura 6.1 prevede o finanțare de maximum 50.000 euro pentru orice exploatație agricolă care are că lider un fermier cu vârstă de până la 40 de ani.

Deținătorii unor exploatații agricole de mici dimensiuni pot accesa fonduri europene prin Submasura 6.3. Ajutorul este de până la 15.000 euro, sumă complet nerambursabilă.

Fermierii care își centralizează activitatea și se organizează în grupuri de producători, pot accesa sprijinul aferent submasurii 9.1. Grupul de producători nou format poate încasa un sprijin de maximum 100.000 pe an, acordat pe parcursul a cinci ani consecutivi.

Articolul precedentAirbus a început să decoleze din România. Deocamdată via Tarom
Articolul următorGuvernatorul BNR bate șaua să priceapă Guvernul

Comments are closed.