Guvernul este în sete acută de bani și nu reușește să convingă băncile de pe piața românească să-i acorde împrumuturi la dobânzi convenabile. Astfel, că Finanțele au făcut un pas surprinzător: au luat, în premieră, un împrumut pe 30 de ani de pe piețele externe, iar suma este uriașă: 3 miliarde euro dintr-un foc.

 

Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 mld. euro de pe pieţele externe, din care 1,35 mld. euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 mil. euro pe 15 ani şi 1,15 mld. euro pe maturitatea de 7 ani.

În cazul scadenţei de 30 de ani, s-a obţinut un randament de 4,65%, respectiv 3,65 puncte peste rata de referinţă a pieţei (mid-swap rate) pe această scadenţă.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a ieșit miercuri seara să își apere decizia de a lua un împrumut atât de mare într-o singură zi.

Sunt un pic dezamăgit de felul în care se poartă discuțiile în spațiul public, de persoane care nu sunt informate și se speculează”, a spus Eugen Teodorovici la un post TV.

Ministrul a răspuns criticilor venite din societatea civilă, potrivit căruia acest împrumut a fost făcut fără transparență.

Știți ce înseamnă, ca mininstru de Finanțe, să ieși cu o zi-două înainte și să spui că vrei să te împrumuți cu suma x? Orice țară are o procedură foarte clară când vrea să iasă pe piețele exerne, pentru că în momentul ăla prețul crește”, a spus Teodorovici la Digi24.

S-a ajuns la 8,7 miliarde de euro dorință de a împrumuta România, asta înseamnă că se bucură de încredere. Am avut de unde să alegem, a fost suprasubscriere”, a adăugat el.

Ministrul a spus că Guvernul României a decis să se împrumute în primul trimestru pentru anul curent, iar apoi, în cazul unor costuri joase, se poate împrumuta pentru anul următor.

Articolul precedentPrin ce scamatorie vrea Guvernul să elimine deficitul comercial
Articolul următorGigantul Lockheed Martin vinde rachete de 1 miliard $ în România, Polonia și Bahrein