Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan-Radu Oprea, speră să reducă deficitul comercial printr-o strategie nouă care conține recâștigarea unor piețe tradiționale pentru firmele românești, dar și intrarea producătorilor români pe piețe emergente din afara UE. O altă idee: organizarea unui târg de export al produselor româneşti.

 

 

Deficitul comercial poate fi redus prin creşterea prezenţei pe pieţele unde produsele româneşti sunt cunoscute dar şi prin eficientizarea programelor, a arătat miercuri ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan-Radu Oprea, în cadrul Consiliului de Export.

În plus, ministrul a arătat că firmele trebuie să iasă din zona de confort şi să acceseze pieţe emergente din afara UE cu produse competitive.

„Deficitul comercial se poate reduce prin creşterea prezenţei pe pieţele unde produsele româneşti sunt cunoscute. Putem contracara acest deficit şi prin eficientizarea programelor pe care le gestionăm împreună”, a precizat Oprea citat într-un comunicat al ministerului de resort.

Potrivit documentului, crearea unui brand naţional puternic, deschiderea de noi pieţe şi recâştigarea pieţelor tradiţionale pentru produsele româneşti sunt direcţiile pe care trebuie să se dezvolte Programul naţional de promovare a exporturilor, aşa cum au arătat discuţiile reuniunii Consiliului de Export de la sediul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea i-a informat pe participanţi că, la nivelul ministerului, prin Birourile de Promovare Comercială şi Economică, sunt în pregătire studii de piaţă aplicate pe domenii pentru pieţele de interes pentru România, ele urmând să preceadă misiunile economice, pentru a spori eficienţa acestora.

De astfel, participarea românească la târguri şi misiuni economice a fost o temă centrală a discuţiilor din cadrul reuniunii Consiliului de Export, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii federaţiilor patronale şi ai asociaţiilor profesionale au prezentat problemele cu care se confruntă industriile pe care le reprezintă, precum şi interesul firmelor româneşti în a-şi consolida prezenţa pe pieţele tradiţionale şi a pătrunde pe pieţe noi. Discuţiile au evidenţiat oportunitatea organizării unui târg de export al produselor româneşti, care să gireze calitatea produselor, propunere care a fost încurajată şi de ministrul Oprea.

„Programul de promovare a exporturilor este un instrument extrem de util pentru promovarea capitalului românesc şi pentru crearea unui brand naţional puternic. Firmele din România au nevoie să se dezvolte prin ieşirea pe pieţele de export, iar prezenţa la târguri şi expoziţii relevante din afara ţării şi-a arătat beneficiile în ultimii ani. Trebuie să identificăm zonele care să aducă plus valoare în timp cât mai scurt, să ieşim din zona de confort şi să accesăm pieţe emergente din afara Uniunii Europene cu produse competitive şi cu valoare adăugată mare”, a spus ministrul Ştefan Radu Oprea.

Şeful MMACA i-a informat pe cei prezenţi în legătură cu beneficiile semnării Acordului comercial cu Japonia, care a redus taxele în mod semnificativ. Misiunile economice avute în Japonia au deblocat, de asemenea, relaţiile comerciale bilaterale şi vor fi urmate de o nouă misiune economică, în luna iunie, pe domeniile IT şi auto.

Această misiune va crea oportunităţi pentru firmele româneşti, care vor avea posibilitatea să cunoască piaţa niponă şi să ofere şi alte produse„, a explicat ministrul.

A fost menţionată de către participanţi necesitatea creării unei baze naţionale de date cu ceea ce se produce în România, astfel încât să se diminueze importurile de completare care însoţesc două treimi din exportul românesc.

Ministrul i-a invitat pe reprezentanţii Consiliului de Export să încurajeze companiile româneşti să colaboreze cu statul român în demersul de educare a antreprenorilor români cu privire la modalităţile de finanţare existente pe piaţă şi să se alăture demersurilor MMACA de promovare a exporturilor româneşti în ţară printr-o campanie de educare la nivelul Camerelor de Comerţ Judeţene.

Articolul precedentFord se retrage din Rusia. Își închide două mari uzine
Articolul următorCum explică ministrul Teodorovici împrumutul de 3 miliarde euro luat într-o singură zi