Plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, o măsură introdusă în 2023 la inițiativa PSD, a avut un efect pozitiv pentru români, mediul de afaceri din întreg lanțul produselor alimentare și asupra inflației. Măsura a fost extinsă acum până la 31 decembrie 2024!

Pentru a reduce o rată a inflației anuale ajunsă la nivelul record de 15,5% în februarie 2023, PSD și-a asumat necesitatea implementării unui mecanism de protecție socială care să asigure stabilitatea prețurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent. În 30 iulie 2023, Guvernul a adoptat măsura limitării adaosului comercial la alimentele de bază la un maximum 20%, față de costul de producție al produsului.

Efectele au fost imediat vizibile pentru toți românii, chiar dacă nu s-a plafonat prețul final, ci doar marja adăugată de comercianți. În ciuda prezenței unor variații sezoniere, măsura PSD a dus la eliminarea speculei. De asemenea, a stabilizat prețurile, iar costurile produselor alimentare de bază, consumate, potrivit statisticilor, de peste jumătate dintre familii, sunt semnificativ mai mici comparativ cu valorile înregistrate înainte de măsura luată de Guvernul Ciolacu. Ca să dăm doar câteva exemple, românii plătesc cu peste 30 de procente mai puțin pentru făină, cu 26,3% în cazul mălaiului, și economisesc 17,4% din bani pentru ulei, 9,12% pentru unt, pentru zahăr.

Articolul precedentBugetul Capitalei, supus la vot pentru a patra oară
Articolul următorPrimii la majorări. Ce bugetari primesc 30% în plus salariu, dar și sporuri majorate?