Creșterea economică bazată pe consum și-a pierdut suflul iar investițiile statului sunt doar în slide-urile de la Guvern

Ritmul de creștere economică se va tempera, iar Banca Națională a României va decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 3% până la sfârșitul acestui an, a declarat, joi, Andrei Rădulescu, director de cercetare al Băncii Transilvania, în cadrul conferinței „Economia digitală – ce poate să câștige România?”.

„Mă aștept să avem o decelerare a ritmului de creștere economică, care deja se întâmplă în prezent dacă ne uităm pe datele din primul trimestru. Avem însă o redinamizare a investițiilor publice în acest an, iar la acel deficit bugetar pentru primele cinci luni, anunțat ieri, de 0,88%, a contribuit și revitalizarea cheltuielilor de capital ale statului, ceea ce este un lucru încurajator, pentru că va antrena și investițiile private’, a susținut Rădulescu, citat de Agerpres.

Totuși, el a arătat că investițiile private vor continua cu un ritm mai lent fată de perioada de dinaintea creșterii economice.

„Ne așteptăm și la temperarea consumului privat spre un ritm apropiat de potențial. 10% era un ritm nesănătos, însă anul trecut a fost unul excepțional și prin prisma mixtului de politici economice implementat și a valului de măsuri fiscale și de venituri, care au stimulat cerere”, susține oficialul BT.

Și exporturile şi-au redus turația, pentru că și zona euro a intrat într-un proces de decelerare, a arătat el.

„Dinamica cheltuielilor publice depășește dinamica veniturilor și deja Comisia Europeană avertizează că trebuie măsuri pentru menținerea deficitului sub 3% din PIB. Avem o intensificare a inflației, care va determina BNR să majoreze în continuare rata dobânzii de referință. Foarte probabil, rata dobânzii de politică monetară va depăși 3% până la finalul anului, vedem că și ROBOR a depășit nivelul de 3%’, a completat Rădulescu.

Rata dobânzii de politică monetară este în acest moment 2,5%, potrivit deciziei BNR din 8 mai.

Totodată, indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a continuat să crească pe piața interbancară, ajungând la 3,16% pe an.

În privința dinamicii inflației datele sunt, de asemenea, îngrijorătoare. Aceasta a înregistrat o creștere constantă în ultimul an, așa cum se poate observa și din graficul următor:

Grafic inflație, sursa: tradingeconomics.com

În plus, conform datelor analizate de Realitatea Financiară, șansele ca, la finalul anului, nivelul inflației să tindă spre 4%, adică peste prognoza actuală a BNR, sunt destul de consistente.

În prezent, BNR prognozează o inflație de 3,6% an/an, pentru luna decembrie 2018.

Articolul precedentLegea privind îmbunătățirea protecției investitorilor, publicată în MO
Articolul următorAtitudine de vechil: Ungaria amenință Romania cu sancțiuni internaționale dacă nu le dăm mai repede gazele din Marea Neagră

Comments are closed.