Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a acuzat România de încălcarea angajamentelor internaționale în privința interconectării conductelor de gaze și asigurării reversibilității fluxurilor de gaz. Mai mult, Peter Szijjarto a precizat că a sosit timpul pentru se exercita presiuni internaţionale sporite asupra ţărilor din regiune care îşi încalcă astfel de angajament, menționând România și Croația, potrivit Agerpres care citează MTI. De asemenea, Peter Szijjarto a spus că este important să se menţină presiunea asupra României pentru a începe extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagră începând din 2022. Declarațiile au fost făcute miercuri, cu ocazia unei vizite la Washington.

„În plus, trebuie să se exercite presiuni internaţionale pentru a se asigura construirea unor terminale LNG în Europa Centrală”, a mai spus ministrul de externe ungar.

Szijjarto se află în capitala SUA unde s-a întâlnit cu ministrul american al energiei Rick Perry şi cu reprezentanţi ai principalei companii de energie şi unde a avut un discurs la conferinţa World Gas.

În această perioadă Parlamentul ar trebui să adopte Legea offshore care reglementează modalitatea de extragere și transport a gazelor de pe platformele martime la țărm. În paralel, în România este o reacție ostilă exprimată ca protest la o posibilă înțelegere ”subterană” între premierul Viktor Orban și liderul partidului de guvernamânt, Liviu Dragnea.  Tensiunile din Romania pe acest subiect au fost amplificate de un posibil troc prin care Romînia se exporte în UE gazele extrase unidirecționat prin Ungaria, la schimb cu un lobby politic pe lângă cancelariile pentru liderul său la pachet cu modificările legislative menite să îi disculpe pe cei anchetați sau chiar condamnați pentru acte de corupție (Liviu Dragnea fiind la a doua condamnare – prima, definitivă pentru dosarul Referendumul).

Ieri, Realitatea Financiară a relatat despre declarația sfidătoare a lui Kristof Terhes, CEO al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze: „Am vrut să avem această conferinţă de presă la Bucureşti pentru că am citit foarte multe articole care aveau informaţii eronate legate de noi şi de gazele din Marea Neagră şi foarte mulţi politicieni au vorbit despre lucruri care nu sunt 100% corecte. Vrem să înţelegeţi că România se află pe punctul de a lua cea mai importantă decizie economică din ultimii 20 de ani. Vorbim de 200 miliarde de metri cubi de gaze în România”, a spus oficialul companiei din Ungaria, citat de Agerpres. Terhes a subliniat că România nu poate consuma toată această cantitate de gaze, având în vedere faptul că doar 30-35% din populaţie este conectată la reţeaua de gaze, în timp ce în Ungaria este vorba de 95% (a doua cea mai mare reţea din Europa, din acest punct de vedere, după Olanda, unde 99% din populaţie este racordată la reţeaua de gaze). „Este pur şi simplu prea mult pentru necesitatea internă a ţării. Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?”, s-a întrebat el retoric.

Articolul precedentCreșterea economică bazată pe consum și-a pierdut suflul iar investițiile statului sunt doar în slide-urile de la Guvern
Articolul următorLegea protecției investitorilor de pe piața de capital: Avantaje și dezavantaje (analiză)

Comments are closed.