Legea privind îmbunătățirea protecției investitorilor, publicată în MO

Legea privind îmbunătățirea protecției investitorilor a fost publicată în Mnitorul Oficial, pe 26 iunie, și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare, a anunțat, joi, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Legea introduce elemente de noutate precum o nouă structură de tranzacționare – OTF, noi concepte – tranzacţionare algoritmică, tranzacționare algoritmică de mare frecvență. Lista de instrumente financiare se extinde cu o nouă categorie – certificatele de emisie de gaze cu efect de seră şi derivatele pe acestea.

Este vorba de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, care asigură transpunerea prevederilor Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (MiFID II).

Legea are ca obiective principale îmbunătățirea protecției investitorilor, sporirea transparenţei pieței prin extinderea cerințelor pre și post tranzacționare, promovarea competiției în tranzacționare și în compensare.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale ASF vizează protecția onsumatorilor/investitorilor, iar noile prevederi legislative oferă o perspectivă nouă în acest sens, benefică celor care investesc pe piața de capital”, a declarat Președintele ASF, Leonardo Badea.

Din punct de vedere al impactului noilor prevederi, acesta va fi unul semnificativ asupra pieței de capital, prin schimbarea arhitecturii pieței și a modului de desfășurare a tranzacțiilor. Actul normativ întregește cadrul legislativ, conturat în ultimii cinci ani, ce guvernează sectorul instrumentelor și investițiilor financiare”, a explicat vicepreședintele ASF, Mircea Ursache.

Totodată, vor fi instituite noi entități, ca urmare a extinderii obligaţiilor de raportare a tranzacţiilor: mecanismul de publicare aprobat (APA), furnizorul de sisteme centralizate de raportare (CTP), mecanismul de raportare aprobat (ARM). De asemenea, pentru piețele de instrumente financiare derivate pe mărfuri sunt introduse prevederi referitoare la raportarea poziţiilor, la reducerea riscului sistemic şi a activităţii speculative, prin limitarea cantitativă a poziţiilor deţinute.

 

Articolul precedent„Ai riscat? Treaba ta”. Ce ascund prețurile mici la pachetele turistice
Articolul următorCreșterea economică bazată pe consum și-a pierdut suflul iar investițiile statului sunt doar în slide-urile de la Guvern

Comments are closed.