Consumul a rămas și în 2019 motorul creșterii economice. România a avut în luna iunie, în comparaţie cu iunie 2018, al doilea cel mai mare ritm de creştere a comerţului cu amănuntul din UE, de 5,7%.

 

cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 6,8% în primele şase luni din acest an, comparativ cu perioada similară a anului precedent, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+9,7%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%).

În iunie 2019, în comparație cu perioada similară din anul anterior, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, atât ca serie brută, cu 4,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,7%.

Pe serie brută, creşterile au fost determinate de vânzările de produse nealimentare (+7,8%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,6%) şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,8%).

România, campioană în UE la consum

Comerţul cu amănuntul a crescut în ritm anual cu 2,6% în zona euro şi cu 2,8% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,7%, cele de combustibili cu 1,2%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,9%.

În iunie, cele mai mari creşteri anuale au fost raportate în Croaţia (7,4%), Lituania şi România (ambele cu 5,7%) şi Malta (5,6%), singurul declin fiind în Slovacia (minus 0,4%).

În iunie, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,1% în zona euro şi cu 1,2% în UE 28. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de combustibili au crescut cu 1,7%, cele de produse non-alimentare cu 1,3%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 1%.

România a înregistrat în iunie o creştere de 1,3% a comerţului cu amănuntul, după un declin de 0,5% în mai.

Articolul precedentSemnal negativ pentru economia României
Articolul următorCum a reușit un profesor de 37 de ani să devină cel mai nou miliardar al Indiei