Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi Ministerul Economiei vor cere aprobarea Comisiei Europene pentru planul de restructurare a companiei, care prevede investiţii totale de 7 miliarde de lei în perioada 2021-2026.

Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare în valoare de 1,2 miliarde lei, urmând fie să-l ramburseze în termen de cel mult şase luni sau, în cazul în care situaţia financiară a companiei nu permite acest lucru, să transmită Comisiei Europene un plan de restructurare ori unul de lichidare, se arată în comunicatul companiei, citat de Agerpres.

În acest context, soluţia viabilă, singura luată în calcul de conducerea companiei şi de către Guvern, o reprezintă continuarea activităţii şi, implicit, înaintarea unui plan de restructurare care include un plan de decarbonare ce necesită investiţii semnificative în următorii ani, se arată în comunicat.

Astfel, CEO va începe un proces de modernizare şi dezvoltare a unor capacităţi noi de producţie prin diversificarea resurselor, celor pe bază de cărbune urmând să le fie adăugate soluţii mai puţin sau deloc poluante precum unităţi de producţie pe bază de gaze naturale şi parcuri fotovoltaice. Toate aceste investiţii noi sunt prevăzute în Planul de decarbonare care se va desfăşura pe perioada 2021 – 2026 şi se ridică la suma de circa 7 miliarde lei.

CEO va continua producţia pe bază de cărbune, dar într-o proporţie care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiţii de circa 2 miliarde lei.

Planul de restructurare şi decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacităţi de producţie şi exploatări miniere, precum şi externalizarea unor activităţi. Sunt prevăzute investiţii în unităţi noi de producţie cu o capacitate instalată cumulată de aproximativ 2.000 MW.

Astfel, se are în vedere construcţia a opt parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari şi Işalniţa cu o capacitate instalată totală de aproximativ 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea şi modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacităţi noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de 1.300 MW, la Turceni şi Işalniţa.

Construirea de noi capacităţi de producţie va presupune crearea unui număr semnificativ de noi locuri de muncă în regiune, pe durata procesului investiţional, dar şi reconversia profesională pentru unii dintre salariaţii CEO, potrivit comunicatului.

„Prin restructurare va creşte impactul direct şi indirect pe care CEO îl are în economia locală. Impactul direct va fi de cca 1,5 miliarde lei, prin contribuţia la bugetul de stat, bugetul local şi fondul de mediu şi indirect, prin păstrarea colaborării cu alţi angajatori din regiune, prin asigurarea de noi locuri de muncă pentru agenţii economici locali şi prin dezvoltarea de noi activităţi în cadrul societăţilor prestatoare de servicii, pe întreaga perioadă a derulării acestor investiţii, dar şi prin punerea în funcţiune a noilor capacităţi”, spun oficialii companiei.

Pe durata procesului de tranziţie, pe măsură ce se vor optimiza capacităţile de producţie, va avea loc o recalibrare a costurilor care va conduce la o ajustare a personalului la noul model de afacere. Aceasta este o condiţie pentru aprobarea planului de restructurare de către Comisia Europeană şi intenţia este să fie îndeplinită cu un impact social minim. Din acest motiv, ajustarea numărului de salariaţi se va obţine majoritar în mod natural, prin pensionare, precum şi prin reconversie profesională şi disponibilizare voluntară.

Finanţarea efortului de restructurare, a celui investiţional precum şi a proiectelor care vor determina impactul social şi economic din regiune va fi realizată atât din surse proprii, cât şi din surse bugetare în combinaţie cu instrumente – cheie lansate de Uniunea Europeană pentru a sprijini atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European (Fondul de modernizare şi Fondul pentru Tranziţie Justă).

La finalul procesului de restructurare şi decarbonare, Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic – cărbune, gaze naturale, surse nepoluante – care îi va asigura viabilitatea, transformând-o într-o companie modernă, mai puţin poluantă (emisia specifică de CO2 va fi redusă cu aproximativ 38%), care va putea susţine în continuare economia locală şi naţională.

Complexul Energetic Oltenia deţine o cotă de piaţă de aproximativ 20% pe piaţa generării de energie electrică din România.

Articolul precedentDatoria publică a Marii Britanii a trecut de 2.000 de miliarde de lire sterline
Articolul următorModificare importantă în Spațiul Privat Virtual, vor fi posibile plăți online în numele altor persoane