Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 4,521 miliarde de lei (aproximativ 935 milioane de euro) pentru a susține companiile afectate de pandemia de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.

Ca modalitate practică, este vorba de granturi directe pentru capital de lucru şi investiții productive și va fi cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională.

Măsura va fi accesibilă IMM-urilor active în anumite sectoare şi unor mari companii care au legături cu IMM-urile eligibile, care au fost afectate negativ de pandemia de coronavirus.

Împrumuturile nu vor depăşi 100.000 de euro pentru fiecare companie care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, 120.000 de euro pentru fiecare companie activă în sectoarele pescuitului şi acvaculturii şi 800.000 de euro pentru fiecare companie activă în toate celelalte sectoare. De asemenea schema va funcţiona până la data de 31 decembrie 2020.

„Comisia a ajuns la concluzia că această măsură este necesară, adecvată şi proporţionată pentru a remedia un prejudiciu serios apărut în economia unui stat membru, în linie cu Articolul 107(3)(b) din Tratatul de Funcţionare a Uniuni Europene şi condiţiile prevăzute în cadrul temporar pentru sprijinirea economiei în contextul epidemiei de COVID-19,” a informat Executivul comunitar.

La începutul lunii aprilie, când a fost aprobată OUG privind susținerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemie, Ministerul Finanțelor a precizat că va acoperi prin granturi 100% din dobânzile, comisioanele de administrare şi risc pentru liniile de credit/capital de lucru, precum şi pentru creditele de investiţii.

 

Articolul precedentFlorin Cîțu va trimite, lunar, Parlamentului informații despre datoria publică, execuția bugetară, inflație
Articolul următorBugetul programului Rabla Plus va fi suplimentat cu 60 de milioane de lei