Comcast a făcut o ofertă mai bună decât compania deținută de mogulul media Rupert Murdoch, Twenty-First Century Fox pentru preluarea grupului de televiziune pay-TV, Sky, licitând 30,6 miliarde lire sterline (40 miliarde dolari).

Gigantul media american a oferit 17,28 lire pentru o acțiune Sky, în timp ce concurența s-a oprit la 15,67 lire pentru o acțiune, cât a oferit Fox, a anunțat compania care se ocupă de această preluare.

După achiziția Sky, Comcast, cu sediul în Philadelphia – SUA, care mai deține rețeua NBC și Universal Pictures, devine cea mai mare rețea din  lume de Pay-TV cu peste 52 de milioane de clienți.

Președintele și directorul executiv, Brian Roberts, a privit Sky ca o modalitate de a contribui la reducerea numărului de abonați la televiziunea tradițională prin cablu de pe piața americană, pe măsură ce spectatorii trec la servicii video la cerere, cum ar fi Netflix sau Amazon.

„Este o zi mare pentru Comcast”, a spus Brian romerts. „Această achiziție ne va permite să creștem rapid, eficient și semnificativ baza noastră de clienți și să ne extindem la nivel internațional”.

Oferta finală a Comcast a contracarat ambiția lui Murdoch de a câștiga controlul asupra Sky-ului și este de asemenea o piedică pentru gigantul american Walt Disney, care probabil ar fi reușit s-o preia până la urmă.

Disney acceptase un acord separat de 71 de miliarde de dolari pentru a cumpăra cea mai mare parte a filialelor de cinematografie și de televiziune ale Fox, inclusiv pachetul său de 39% din acțiunile Sky, și ar fi preluat integral Sky după ce reușea achiziția companiei Fox.

Oferta finală a companiei Comcast a fost un salt față de anunțul inițial la licitațiea, de 14,75 lire sterline/ acțiune și se compară cu prețul de închidere al Sky de 15,85 lire sterline de vineri.

The Wall Street Journal notează că, deşi în urma acestei tranzacţii Comcast are de câştigat un număr mare de noi clienţi internaţionali, preţul plătit pentru Sky a urcat mult prea mult faţă de cât fusese dispusă compania să ofere în urmă cu câteva luni, respectiv 34 de miliarde de dolari.

Nu în ultimul rând, este o pierdere pentru Disney, care lucrează la lansarea propriului serviciu de streaming. Rămâne de văzut dacă Disney va dori să păstreze cele 39% din acţiunile în Sky pe care le va obţine prin preluarea 21st Century Fox.

Compania 21st Century Fox va fi cumpărată de Disney, pentru 71,3 miliarde de dolari, decizia fiind aprobată de acţionarii celor două grupuri la sfârşitul lunii iulie. În cadrul tranzacţiei vor fi preluate, printre altele, studiourile de film şi televiziune Twentieth Century Fox, cele 30% din acţiuni la serviciul de streaming Hulu (deţinut parţial de Comcast şi Time Warner) – obţinând astfel controlul majoritar al unui competitor al platformei Netflix -, Star India, reţelele TV FX şi National Geographic. De asemenea, tranzacţia oferă control asupra unui catalog uriaş de producţii de succes, precum „Star Wars”, „Avatar”, „Deadpool” şi „The Simpsons”.

Articolul precedentRomânii sunt tot mai săraci energetic, în ciuda resurselor de care dispune țara
Articolul următorGrupul Volkswagen anunță că Porsche va renunța la motoarele diesel

Comments are closed.