Proiectul de buget al CFR Călători pe 2019 ia în calcul reducerea subvenției pentru călători, majorare salariilor și a investițiilor, dar totul pe fondul majorării pierderii estimate de circa 4 ori, arată proiectul obținut de Club Feroviar.

Subvențiile acordate călătorilor vor fi cu 56 de milioane de lei mai mici, adică cu aproximativ 5% sub nivelul de anul trecut. De altfel, jumătate din aceasră tăiere a subvențiilor se regăsește ca plus în estimarea veniturile din transportul de călători, care vor ajunge la 918 milioane de lei, un plus de peste 28 de milioane față de anul trecut.

O creștere de aproape 5% este estimată și la veniturile din traficul internațional, care ar putea ajunge la 30 milioane lei, arată documentul prezentat de Club Feroviar.

Sume relativ modeste apar la capitolele venituri dn vânzări de active – 2 milioane de lei și din (mai puțin de 1% din totalul veniturilor, estimat la 2,13 miliarde), precum  și  la venituri din închirierea spațiilor – 5,5 milioane de lei, aproximativ 2,5% din totalul veniturilor estimate de CFR Călători pentru 2019..

În schimb, cheltueilile pe ansamblu sunt mai mari cu 13,08% față de bugetul din anul precedent, de la 2,27 miliarde lei la 2,56 miliarde lei. Cea mai mare pondere, de aproximativ 1 miliard de lei, o au cheltuielile de personal, care sunt cu 17,44% mai mari decât în 2018.

Pe ansamblu, pierderea estimată de CFR Călători pentru 2019 este de peste 430 de milioane de lei în acest an, de aproape patru ori mai mare decât cea de anul trecut.

Articolul precedentProbleme pentru Galaxy Fold, telefonul pliabil de la Samsung, cu câteva zile înainte de lansare
Articolul următorAutostrada Unirii, o nouă promisiune. Pe 30 iunie se lansează procedura de proiectare și execuție