Nou pericol pentru industria alimentară: „Pesta oilor” ne amenință la graniță

După virusul care a afectat porcii, un nou pericol amenință România – Pesta Micilor Rumegătoare (PMR), o boală letală pentru ovine.

„Ovinele și caprinele sunt în pericol de a fi afectate de pesta micilor rumegătoare al cărei focar se află la granița de sud a României, în Bulgaria”, a declarat senatorul PNL Iancu Caracota, într-un comunicat.

Acesta solicită ministrului Agriculturii, Petre Daea, „ca înainte să-și dea demisia sau să fie remaniat din Guvern, să ia măsuri concrete” pentru ca această boală să nu intre pe teritoriul României.

„Poate nu înțelege, dar programul său favorit – Alege Oaia – prin care sunt promovate produsele din carne de oaie, va fi stopat dacă nu se vor lua măsuri concrete pentru blocarea pestei rumegătoarelor”, a spus Caracota, cu referire la Daea.

„Dacă Ministerul Agriculturii nu se mișcă repede, efectele vor fi dramatice ca și în cazul pestei porcine: se vor închide crescătorii de animale, în consecință se vor pierde locuri de muncă, gospodăriile oamenilor vor fi afectate, iar exporturile vor fi blocate”, a avertizat senatorul PNL.

Maladia PMR se transmite prin contact direct între animale, iar mortalitatea depășește 60% în cazul animalelor infectate. Boala se întinde din Asia până în Africa și, mai nou, a ajuns și în Europa, prima și până acum singura țară afectată a Uniunii Europene fiind Bulgaria.

UE a impus măsuri stricte pentru a se asigura că boala animalelor care s-a răspândit în regiunea Strandzha din Bulgaria, aproape de granița cu Turcia, nu se va mai răspândi, după cum a declarat Direcția Generală pentru Sănătate și Alimentație a Comisiei Europene, citat de site-ul balkaninsight.com.

Directorul Agenției pentru Siguranța Alimentară din Bulgaria, Damyan Iliev, a anunțat că peste 4.000 de ovine și caprine au fost sacrificate în regiunea Strandzha, pentru a preveni răspândirea bolii și pentru a evita interzicerea, de către UE, a exporturilor de lapte și produse lactate din țara de la sud de Dunăre.

O parte din autoritățile române au intrat în alertă.

„Având în vedere contextul epidemiologic alarmant în care Bulgaria a notificat până la data de 30 iulie, prin sistemul World Animal Health Information System (WAHIS), 6 focare de PMR”, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov a dispus în perioada următoare mai multe măsuri de prevenire a apariției bolii, după cum se arată într-un comunicat al instituției.

Printre măsurile anunțate se enumeră informarea în scris a operatorilor economici care desfășoară sau intenționează să desfășoare activități de comerț cu rumegătoare din Bulgaria, despre situația epidemiologică sub raportul PPR, inclusiv zonele de restricții și prezentarea principalelor simptome ale bolii; notificarea DSVSA Brașov pentru orice intenție de achiziție de ovine sau caprine din Bulgaria; desemnarea la nivelul DSVSA Brașov a unui responsabil de boală PPR; monitorizarea sporită a transporturilor de animale în cadrul comerțului intracomunitar cu Bulgaria.

Articolul precedentCel mai scăzut interes pentru spațiile de birouri din București, din ultimii nouă ani
Articolul următorMinisterul Agriculturii ”gândește” mecanismul de despăgubiri la PPA, pentru porcul de 100 kilograme

Comments are closed.