Cel mai bogat om din Polonia începe o afacere „nucleară”

Cel mai bogat polonez, Michal Solowow, intră în producția de energie nucleară împreună cu u consorțiu japonezo-american.

 

Synthos, un grup din domeniul chimiei controlat de Michal Solowow, cel mai bogat om din Polonia, a semnat un acord de colaborare cu GE Hitachi Nuclear Energy pentru dezvoltarea tehnologiei în domeniul reactoarelor modulare mici (SMR), a anunţat compania japoneză Hitachi, informează Reuters.

Polonia se bazează pe cărbune pentru 80% din producţia de energie, iar mineritul de cărbune este unul din cei mai mari angajatori in Polonia, însă din ce în ce mai multe companii au început să exploreze şi alte opţiuni decât cărbunele.

„Utilizarea unor reactoare modulare mici pentru a produce energie curată ne va îmbunătăţi şansele de a ne îndepărta de cărbune şi de asemenea va avea un impact pozitiv asupra industriei şi ţării noastre”, a declarat Michal Solowow.

Cotidianul financiar polonez Puls Biznesu citează o declaraţie a lui Solowow potrivit căruia proiectul comun al Synthos şi GE Hitachi vizează construirea unui reactor nuclear cu o capacitate de 300 Megawaţi care să fie gata în următorii 10 ani iar cheltuielile de capital preconizate se situează undeva la un miliard de dolari.

Reactoarelor modulare mici utilizează actuala tehnologie nucleară dar la o scară mai mică decât centralele nucleare astfel că ar putea să producă aproximativ o zecime din energia electrică generată de o centrală nucleară clasică.

Autorităţile de la Varşovia intenţionează să construiască prima centrală nucleară din Polonia în următorii 20 de ani însă în prezent încearcă să pună la punct modelul de finanţare pentru acest proiect. În paralel, Polonia este presată de Uniunea Europeană să îşi reducă emisiile poluante dar Varşovia susţine că eliminarea cărbunelui nu poate fi făcută peste noapte. În luna iunie a acestui an Polonia şi alte state membre din UE au blocat o iniţiativă a Franţei care viza un angajament în favoarea reducerii la zero a emisiilor de CO2 până în 2050.

„Nu este uşor să faci trecerea la surse de energie regenerabilă iar energia nucleară este o alternativă care ar putea fi utilizată”, a declarat marţi ministrul polonez de Finanţe, Jerzy Kwiecinski, pentru postul public de radio.

Firma GE Hitachi Nuclear Energy este o societate mixtă între grupul japonez Hitachi şi cel american General Electric.

Articolul precedentPiața de fuziuni și achiziții, în scădere. O singură tranzacție de peste 100 milioane euro
Articolul următorMoneda Euro sare peste pragul de 4,76 lei