Guvernul introduce prin OUG obligația privind plata unei garanții pentru ambalajele reutilizabile. Inițiativa legislativă își propune ca să se stabilească rolul fiecărui actor, obligațiile cetățenilor, ale operatorilor de salubritate și ale autorităților locale.

În deschiderea ședinței de marți, premierul Dăncilp a spus că „obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare”.

Astfel, din 2019 vor intra în vigoare următoarele măsuri:

  • perceperea unei garanții de către comercianți pentru ambalajele reutilizabile
  • introducerea unor indicatori de performanță, atât pentru societățile de salubritate, cât și pentru stațiile de sortare
  • încurajarea colectării separate a deșeurilor la sursă
  • aplicarea unui tarif diferențiat la populație.

De asemenea, a explicat premierul, prin OUG va fi stabilit clar rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor, obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate, ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale.

****

În luna martie 2018, Ministerului Mediului anunțase că vrea să schimbe prin OUG legislatia privind ambalajele si deseurile reciclabile, multe dinre prevederile acesteia fiind contestate vehement de către mulți actori din piață.

Astfel, se prevedea introducerea unei garanții de 2 lei/ambalaj reutilizabil (in principal ambalaje sticla, bidoane de plastic, paleti, urmand sa fie stabilit de către producător) pe care cetățenii ar urma sa o plateasca cand achizitioneaza produsele, apoi sa o recupereze cand duc borcanele/sticlele goale inapoi de unde au cumparat produsele.

O alta prevedere importanta se referea la faptul ca Primariile trebuie sa recicleze 50% din deseurile generate pana in 2020, iar acestea vor acestea vor beneficia si de banii care acum vin de la producatorii de ambalaje,  prin Organismele de transfer de Responsabilitate (OTR), pentru a indeplini tintele de reciclare si ajung la colectori.

 

 

Articolul precedentUE și Japonia au înființat o piață liberă cu 600 milioane de consumatori
Articolul următorGuvernul mai scoate bani de la bugetul deficitar pentru a urca plafonul pensiilor de la care medicamentele sunt compensate 90%

Comments are closed.