În doar câteva săptămâni, acțiunile Tilray, o companiei canadiană specializată în cultura și comercializarea canabisului, a devenit preferata investitorilor, acțiunile scumpindu-se cu 700% față de valoarea de 17 dolari din momentul derulării Ofertei Publice Inițiale.

În cursul tranzacțiilor de miercuri, acțiunile Tilray au crescut cu peste 40% după ce CEO-ul companiei, Brendan Kennedy, a declarat la CNBC TV că marihuana este o „protecție” pentru investițiile în companiile farmaceutice, deoarece poate înlocui opioidele cu prescripție medicală și alte analgezice. Acum, valoarea unei acțiuni s-a dublat în ultima săptămână.

Marți, acțiunile Tilray au crescut cu 29% după ce compania a primit aprobarea din partea agenției de medicamente a SUA pentru exportul de canabis în S.U.A. pentru cercetări medicale.

După ultimele aprecieri capitalizarea de piață a Tilray a depășit 20 miliarde dolari. Aceste mișcări ale acțiunilor confirmă, de asemenea, că, atunci când vine vorba de speculații ale investitorilor care doresc să găsească următorul plasament minune, canabisul este noua descoperire.

 

„Când apar asemenea mișcări mari pe bursă, brusc mulți oameni devin atenți”, spune Matt Maley, strategist la Miller Tabak&Co. „Se vor uita foarte de aproape și probabil că vor fi mai implicați azi decât au fost ieri”.

Acest comportament înseamnă că aceste mișcări bruște devin chiar mai volatile

„Este ca și cum toată lumea a vrut să-și exprime teama și lăcomia printr-o singură entitate”, a declarat Michael Antonelli lui Robert W. Baird pentru Bloomberg: „Este distractiv să te uiți. Este vestul sălbatic acum pentru canabis”.

Miercuri, s-au tranzacționat actiuni Tilray în valoare de aproape 6,5 miliarde de dolari, fiind depășită doar de Amazon.com, cu o valoare a tranzacțiilor de 7,6 miliarde dolari, însă cu o capitalizare bursieră în jur de 1.000 miliarde de dolari, de 47 de ori decât capitalizarea Tilray, de 20 de miliarde dolari.

„Comportamentul este foarte asemanator cu bula dot.com din anii 90”, a spus Michael O’Rourke, strateg de piata la JonesTrading Institutional Services. „O industrie în devenire, o companie cu ceea ce este privită ca un avantaj al primului mover, un mic flotor și un hype media sunt o rețetă periculoasă pentru investitori”.

„O industrie aflată la începuturi, o companie care este privită ca având avantajul primei intrate pe piață, o mică fluctuație și o prezentare în media mai excentrică sunt o rețetă foarte riscantă și periculoasă pentru investitori”  spune Michael O’Rourke.

Dar ceea ce poate fi cel mai interesant este corelația inversă dintre Tilray și vechiul impuls, criptos, care sa vândut pe măsură ce Tilray a crescut și apoi a crescut când TLRY a căzut.

Articolul precedentRomâncele își fructifică studiile într-o proporție mai mare decât femeile din Vest
Articolul următorPrimul tren de pasageri din lume alimentat cu hidrogen a intrat in exploatare comercială în Germania

Comments are closed.