Femeile din România și în general din estul Europei își fructifică diploma de studii într-o proporție mai mare decât cele din Occident.
60,5% dintre femeile cu studii superioare din România, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, lucrează ca profesioniști sau tehnicieni în domeniile pentru care s-au pregătit, indică datele Eurostat.
Din acest punct de vedere, depășim state dezvoltate precum Danemarca (59,5%), Franța (58,9%), Belgia (57,2%), Italia (57%). În alte țări vestice, procentajele sunt și mai mici – 54,8% în Marea Britanie, 53,1% în Olanda, 51,4% în Germania.
În schimb, România este întrecută de state foste comuniste, precum Lituania (71,6%), Letonia (71,1%), Estonia (69,4%), Bulgaria (66,6%), Polonia (64,7%), Croația (63,8%), Ungaria (61,5%).
Puține țări occidentale se află deasupra României la proporția de femei cu studii superioare care activează pe funcțiile pentru care s-au pregătit – în Finlanda procentajul este de 62,5%, iar în Suedia de 60,6%.
De ce sunt femeile din estul Europei mai dornice să obțină un post la înălțimea pregătirii universitare, comparativ cu cele din vest?
„Ține de tradiții și de tiparele sociale. În Occident, dacă ai părinți cu facultate, te simți dator să faci și tu o facultate, pentru a menține prestigiul familiei, chiar dacă nu vrei să activezi ulterior într-un domeniu compatibil cu diploma”, a declarat Adriana Petrescu, psiholog și life-coach.
Ea a absolvit un masterat în Olanda și povestește că avea colege de studii care spuneau „voi face ceva ce îmi place, nu țin neapărat să lucrez în domeniu”, asta deși în Țara Lalelelor, meseria de psiholog e una bănoasă.
„Având un standard de viață ridicat, femeile din țările dezvoltate pun accent pe zona emoțională. Ele se lansează în artă, voluntariat, își manifestă hobby-urile, se simt împlinite când se implică în viața comunității”, a afirmat Adriana Petrescu.
„Pentru românce, și pentru femeile din Est, în general, zona de siguranță înseamnă în primul rând un venit satisfăcător. Totodată, femeia are nevoie de ocrotire, de respect, de recunoaștere, iar la noi, cartea de vizită contează mult sub acest aspect”, a explicat psihologul.
Comments are closed.