China și Statele Unite se afundă într-un conflict comercial care a marcat marți piețele financiare internaționale, după ce președintele american, Donald Trump, a amenințat că va impune taxe vamale pentru încă 200 miliarde de dolari, reprezentând importuri de mărfuri chinezești, ceea ce a determinat Beijingul să acuze Washingtonul de declanșarea unui război comercial.

Trump a declarat luni seară că amenințarea sa este răspuns la decizia Chinei de a majora tarifele pentru 50 miliarde de dolari, importuri din SUA, o decizie care, în sine, a fost un răspuns la tarifele suplimentare anunțate vineri de SUA pentru produsele chinezești.

Valoarea nominală a celei mai recente amenințări a lui Trump pune China în imposibilitate de a răspunde cu aceeași monedă, deoarece valoarea mărfurilor implicate până acum depășește cu 70 miliarde de dolari valoarea totală a exporturilor SUA în China de anul trecut, arată datele statistice din SUA.

China ar trebui să reacționeze în alte moduri. Reuters a formulat câteva scenarii paluzibile:

MAJORAREA TARIFELOR LA IMPORTURI

După ce a anunțat impunerea unei taxe suplimentare de 25% la importuri de bunuri americane valorând 50 de miliarde de dolar, China ar putea suprataxa mărfuri precum arenove.

Ar putea de asemenea să crească taxele pentru anumite categorii de bunuri pe care le vizează în mod special.

Dar nu poate merge atât de departe cu măsurile compensatorii

Exporturile SUA în China s-au cifrat anul trecut la 130 miliarde de dolari, în comparație cu livrările de bunuri chinezești în SUA care au însumat 505,5 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale ale SUA.

Altfel spus, dacă Trump va impune tarife suplimentare pentru bunuri valorând 300 miliarde dolari sau 400 miliarde dolari, China nu va putea răspunde cu aceeași monedă, volumul importurilor din SUA, fiind mult sub 200 miliarde dolari.

Astfel, China va fi nevoită să găsească alte măsuri de răspuns.

GÎTUIREA IMPORTURILOR DE PRODUSE AMERICANE

China poate șicana afacerile pe care le face cu partenerii americani. În mai, Reuters spune că autoritățile chineze au intensificat inspecțiile și controalele pentru livrările de produse provenite din SUA, față de sistemul aleator de control pe care îl practicau în trecut. Bunurile supuse acestui regim restrictiv au variat de la carne de porc și autovehicule la mere și cireșe proaspete.

China poate de asemenea să impună noi reglementări pentru produsele sau companiile americane pentru a le limita prezența pe cea de a doua piață din lume ca dimensiune.

De ani de zile, firme americane ca Facebook sau Alphabet a lui Google au oprite să intre pe piața chineză.

PRELUĂRILE ȘI ACHIZIȚIILE

Autorizarea tranzacțiilor care implică firmele americane ar putea fi mult îngreunată.

China trebuie să aprobe spre exemplu preluarea de către Qualcomm a producătorului de semiconductori NXC, tranzacție care nu este agreată de opt din nouă organisme de reglementare internațională.

DEVALORIZAREA YUANULUI

China ar putea permite ca moneda sa yuan să se deprecieze față de dolar, făcând mărfurile din SUA mai scumpe și exporturile chinezești mai ieftine. De fapt, yuanul a scăzut față de dolarul din mijlocul lunii aprilie, după câștiguri consecvente din ianuarie 2017.

Articolul precedentDobânzile explodează. ROBOR pentru toate termenele urcă la noi maxime
Articolul următorDouă companii elvețiene din industria chimică sunt cercetate pentru concentrare economică

Comments are closed.