Uber, compania americană care a dezvoltat o aplicație pentru tablete și smartphone-uri care le pemite clienților să comande limuzine cu șofer sau taxiuri, a început cu stângul viața pe bursa de la New York – după ce președintele Trump a declanșat noi tensiuni comerciale cu China peste noapte.

 

După cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) din ultimii ani, Uber Technologies și-a încheiat prima zi de tranzacționare, vineri, sub valoarea din evaluarea inițială, informează Bloomberg.

Uber Technologies a țintit să strângă 8,1 miliarde de dolari prin procedura de IPO (Initial Public Offering), după ce a decis să vândă acțiunile la cel mai mic preț – 45 dolari per acţiune.

În startul primei zile de tranzacționare, acțiunile Uber s-au vândut sub nivelul inițial, cu un preț mediu de 42 de dolari.

Până la sfârșitul zilei de vineri, prețul acțiunilor Uber s-a deteriorat treptat și a încheiat ziua la valoarea de 41,57 dolari per acțiune.

În aceste condiții, capitalizarea de piață a Uber s-a situat la 69,9 miliarde dolari, sub nivelul evaluării din august 2018, de 76 miliarde, când compania din San Francisco a atras un împrumut de la Toyota. Cu doar o zi înainte de listare, capitalizarea era de 75,6 miliarde dolari.

Dara Khosrowshahi, directorul executiv al Uber, a declarat, într-un interviu acordat vineri, că tensiunile comerciale dintre SUA și China au jucat un rol în performanța slabă a acțiunilor. Președintele Donald Trump a făcut o mișcare peste noapte și a impus tarife noi pentru produsele chinezești.

„Nu poți alege ziua când te listezi pe piața bursieră,” a comentat acest ghinion CEO-ul de la Uber.

Cu toate astea, compania de ride-hailing a vândut 180 milioane acţiuni pentru 45 de dolari per acţiune, potrivit declaraţiei lansate joi. Uber a scos acţiunile la vânzare ţintind un preţ între 44 dolari şi 50 dolari.

Uber a încercat să prioritizeze investiorii care au capacitatea de a ţine acţiunile în portofoliu pe termen lung – în special investitori instituţionali.

Compania speră să evite o perioadă tumultoasă de tranzacţionare în primele săptămâni, după ce rivalii de la Lyft, care s-au listat recent la 72 dolari per acţiune, au înregistrat o scădere a acţiunilor cu 23% în primele zile.

Articolul precedentMutare bombă pe piața televiziunilor de știri, ce se întâmplă cu Digi 24 TV
Articolul următorAvertisment pentru Guvern de la Fitch: deficitul e scăpat de sub control