Curtea Constituţională a României (CCR) s-ar putea pronunţa, miercuri, pe sesizarea PNL asupra Legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, potrivit Agerpres.

În luna mai, plenul Camerei Deputaţilor a votat proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive cu un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”. Articolul 5 prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

Un articol modificat de deputaţi prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.

Un alt amendament stipulează că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR.

Articolul precedentMinistrul suedez de Finanţe, propus de UE la conducerea Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional
Articolul următorBursa americană a reacționat negativ după ce Trump a suspendat discuțiile privind un nou plan de ajutor