Caz penal in SUA: manipulare de preț pentru Bitcoin

Departamentul de Justiție al S.U.A. a deschis o investigație penală în privința unei potențiale fraude prin care participanții la piață au manipulat prețul Bitcoin și al altor criptomonede, potrivit unor surse citate de agențiile de presă internaționale.

Ancheta se referă la practica falsificarea condițiilor normale de piață prin manipularea prețurilor. Adică situația în care un investitor plasează ordine nu cu scopul de a tranzacționa efectiv, ci de a influența artificial prețul unui instrument, inundând astfel piața cu ordine false și/sau înșelătoare.

Procurorii federali au format deja o echipă împreună cu reprezentanții CFTC (comisia care reglementează tranzacționarea cu produse derivate).

Volatilitatea de pe piețele (încă nereglementate, în marea lor majoritate) criptovalutelor a condus la o atenție sporită, în perioada recentă, din partea autorităților de reglementare la nivel global, încercând astfel să se găsească modalități specifice prin care să se elimine practicile incorecte, precum tranzacțiile speculative, dar și activitățile ilegale.

Bitcoin, cea mai populară dintre criptovalutele existente, a înregistrat, la începutul lunii, o valoare situată în zona a 9.600-9.700 de dolari, prețul din piață scăzând în prezent la 7.445 de dolari, adică un picaj de peste 22% în doar câteva săptămâni.

În raport cu maximul istoric de peste 19.000 de dolari atins la finele anului trecut, la prețul curent, Bitcoin a pierdut, în 5 luni, peste 60 de procente.

 

Articolul precedentEllaal Goldberg SA demarează programul de investiții în mass media românească
Articolul următorVerdict final în războiul Apple vs. Samsung: 539 de milioane de dolari

Comments are closed.