Secretarul general al OECD, Angel Gurría, a pregătit un raport pe care îl va prezenta la reuniunea virtuală a grupului G20 , în care afirmă că, la nivelul marilor economii ale lumii, aproximativ o treime din PIB este afectată de criza coronavirus și acest lucru induce o pierdere de PIB de 2 puncte procentuale pentru fiecare lună de „înghețare”.

De fapt, cu cât economia unei națiuni este mai sofisticată, mai dezvoltată, mai complexă, cu atât va fi afectat un procentaj mai mare de PIB:

OECD chart: Initial impact of containment measures will be felt worldwide

Iar modul în care sunt afectate diferite sectoare ale economiei diferă de la stat la stat:

OECD chart: Partial or complete shutdowns will be felt across the economy

dar, în principiu, cele mai mari contribuții la „cădere”pe domenii provin de la : retail, servicii profesionale și intermedierile imobiliare (serviciile în general), transporturi, și sectorul HORECA.

Cel mai tensionat sector astăzi este cel medical, care prezintă o variație uluitor de mare în ceea ce privește încadrarea cu personal. dacă media OECD este de 10% pentru ponderea personalului sanitar în totalul salariaților la nivel naționale, sunt țări precum Franța, Olanda și statele scandinave unde acest procent ajunge la 15% (și chiar peste), iar aletele precum mexic, Turcia, Grecia, Chile unde procentajul respectiv este abia 5%.

Ei bine, o astfel de criză are nevoie de un răspuns pe măsură. Altfel spus, economiile puternice sunt decise să cheltuiască sume importante pentru a compensa o astfel de prăbușire și pentru a creea condițiile unei reveniri.

Fondul Monetar Internațional a calculat cât de mult este fiecare națiune dispusă să cheltuiască pentru ieșirea din criză.

Ei bine, Germania este campion absolut, punând la dispoziție în total (incluzând creditele și sumele nerambursabile) 28,5% din PIB. Italia, cea mai lovită țară de până acum va arunca 21,4% din PIB în lupta cpntra crizei economice. pe locul 3, surprinzător, apare Cehia cu un neverosimil 18%, Franța alocă 15%, Statele Unite 10%, Polonia 6,2%. În comparație cu toate aceste state, răspunsul României la criză este modest, estimat de către FMI la doar 2% din PIB.

Trebuie să fim conștienți că statele care vor cheltui mult pentru recuperare economică vor avea un avantaj major în competiția internațională. aici vor veni investitorii cu prioritate, aici se vor dezvolta noile industrii și aici va fi centrul puterii economice în deceniile viitoare.

Iată cum începe acest clasament :

Country Name Share of GDP
Germany
28.5%
Italy
21.4%
Czech Republic
18%
Luxembourg
15.3%
France
15%

și, mai spre coada clasamentului, apărem și noi, într-o companie „selectă”:

Latvia
3%
Thailand
3%
Maldives
2.8%
Saudi Arabia
2.7%
Denmark
2.5%
Sao Tome and Principe
2.5%
Palau
2.4%
Honduras
2.2%
Norway
2.2%
Egypt, Arab Rep.
2%
Georgia
2%
Ireland
2%
Romania
2%
Togo
2%
Articolul precedentInca o mare companie din Romania trimite acasa 5100 de oameni
Articolul următorAdevarata dimensiune a somajului in Romania: 180.000 de contracte de munca incetate!