Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, susține că metroul bucureștean are probleme mari legate de gestionarea veniturilor și pierderilor. Pe de-o parte, compania are pierderi lunare de zeci de milioane de lei, în condițiile în care anul trecut n-a virat la bugetul de stat contribuțiile sociale ale salariaților, iar pe de alta are o serie de angajați care figurează pe statele de plată, deși nu vin la lucru.

„Compania Metrorex nu a achitat încă la bugetul de stat 213 milioane de lei reprezentând contribuțiile sociale ale angajaților pentru anul trecut. În plus are salariați care nu au trecut pe la serviciu”, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Actualități ministrul Transporturilor.

Pierderile lunare se ridică la 40 de milioane de lei, iar o eventuală scumpire a cartelelor și abonamentelor tot n-ar rezolvă problemele companiei, care nu se poate susține din venituri și încasări, a mai afirmat ministrul Cătălin Drulă.

„Nu creșterea tarifelor rezolvă dezechilibrul acestei companii, și vă dau câteva cifre. Ei încasează 50 de milioane din subvenție lunar, din bugetul național, 11 milioane din încasări de bilete și au cheltuieli de 100. Înseamnă că lipsesc în fiecare lună 39 de milioane, care sunt pierderi. De altfel un lucru care este puțin știut este că anul trecut Metrorex, între martie și decembrie, nu și-a plătit dările la stat. S-au strâns 213 milioane de lei, deci nu au plătit contribuțiile obligatorii, pensii, sănătate, șomaj, cinci milioane sunt penalități și în aceste condiții li s-au mărit salariile. Avem și informații că există personal angajat doar pe hârtie, oameni care nu au trecut pe acolo niciodată sau aproape niciodată. Sunt controale, verificări pentru a-i identifica pe acești indivizi.”

Reacția lui Cătălin Drulă vine după ce liderul de sindicat de la Metrorex, Ion Rădoi, a afirmat că prețul unei călătorii cu metroul ar trebuis majorat la 50 de lei pentru a rentabiliza conmpania. e asemnea, acesta a mai afirmat că s-ar urmări concedirea a circa 1.700 de angajați, în condițiile în care și așa este un deficit de personal.

Articolul precedentMinistrul Alexandru Nazare, anunț despre bugetul României după discuții cu comisarul european pentru Economie
Articolul următorRaluca Turcan și-ar dori know how internațional pentru reforma salarizării si a pensiilor