Carlos Ghosn, dat afara de Nissan. Francezii de la Renault încă îl mențin pe post

Consiliul de administrație al gigantului auto japonez Nissan a votat eliminarea lui Carlos Ghosn din rolul de președinte al CA.

Nissan a declarat, luni, că va forma un comitet consultativ care va propune nominalizări din partea membrilor consiliului de administrație pentru înlocuirea lui Ghosn. Se va crea un comitet separat pentru a revizui felul cum a gestionat conducerea companiei și guvernarea și plățile executive. Ghosn, în paralel, deține și funcția de similară în cadrul producătorului european Renault care, împreună cu Nissan și Mitsubishi formează o alianță.

Producătorul japonez a declarat că consiliul de administrație „a confirmat că parteneriatul de lungă durată al alianței cu Renault rămâne neschimbat și că misiunea este de a minimiza impactul potențial și confuzia privind cooperarea zilnică între partenerii acestei alianțe”, relatează CNBC.

Într-o conferință de presă, Saikawa, CEO-ul Nissan, că “de-a lungul multor ani”, Ghosn și directorul consiliului de administrație, Greg Kelly, au subestimat anumite sume raportate către Tokyo Stock Exchange, bursa niponă.

Nissan a adăugat că, în ceea ce privește Ghosn, „au fost descoperite numeroase alte acte semnificative de abatere, cum ar fi utilizarea personală a activelor companiei”. Compania a spus că Ghosn a făcut și investiții necorespunzătoare.

În cadrul Nissan există șase membri ai consiliului de administrație cu drepturi depline și trei membri de reprezentare. Compania are, de asemenea, patru auditori. Directorii executivi ai companiei franceze Renault (pe Ghosn încă o conduce) au participat, de asemenea, la ședința de consiliu a Nissan.

Procuratura din Tokio a refuzat să comenteze dacă Ghosn a admis acuzațiile, însă a afirmat că președintele Renault este reținut într-un centru de detenție din Tokyo.

Nissan a declarat, luni, că o sursă a transmis informații despre Ghosn și Kelly auditorilor Nissan, care au început apoi o investigație mai amplă. Dovezile au fost apoi transmise procurorului public al Japoniei.

Procurorul a declarat ulterior că Ghosn și Kelly au conspirat să subestimeze pachetul salarial al lui Ghosn la Nissan în perioada 2010-2015, adăugând că cei doi inculpați au înregistrat și raportat doar o jumătate din suma actuală de 10 miliarde de yeni (aproxitmativ 88,5 milioane de dolari).

Alianța dintre Renault, Nissan și Mitsubishi a fost constituită în ultimele două decenii. Nissan și guvernul francez dețin fiecare câte 15% din Renault. La rândul său, firma franceză de automobile deține o participație de 43% în Nissan.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Capcanele Codului muncii. Un post liber în firmă poate însemna o amendă de 5.000 de lei
Articolul următorTesla reduce prețurile mașinilor în China pentru a absorbi tarifele vamale

Comments are closed.