Bloc prăbușit în cartierul Militari

Analistul economic Adrian Negrescu a afirmat că în cazul în care aproximativ 70% dintre imobilele din România se prăbușesc, locatarii acestora rămân pe drumuri deoarece nu au făcut efortul minim pentru a se asigura. 

“Mă întreb ce facem cu locuinţele oamenilor, pentru că doar 19% din locuinţele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor, acele asigurări obligatorii pe care toţi proprietarii ar trebui să le aibă. Cum de am ajuns la un asemenea procent e un mare semn de întrebare legat de modul în care autorităţile, dar şi oamenii simpli privesc cu ignoranţă practic la un posibil dezastru care mai devreme sau mai târziu va veni şi în România”, a declarat Adrian Negrescu, miercuri, la o televiziune de știri.

 
El consideră că atunci când plăteşti impozitul pe clădire ar trebui să fii obligat să plăteşti şi asigurarea obligatorie. 

“Legea prevede o amendă de 500 de lei pentru cei care nu au asigurare PAID, dar problema nu este de lege. Avem o ţară extrem de sensibilă din punct de vedere meteorologic. Vă mai aduceţi aminte că iarna ne lovesc zăpezile. De ce? Pentru că am tăiat perdele forestiere de pe marginea drumurilor într-un exces de zel în anii 90, considerând că astfel vom evita accidentele multiple care se întâmplau pe străzile patriei. Apoi avem zone inundabile din ce în ce mai multe pentru că s-au dat autorizaţii de construcţie pe malurile râurilor, în albiile râurilor în aşa fel încât de fiecare dată când plouă mai tare avem o Românie inundabilă şi cu multiple victime. Oare de ce nu legăm aceste asigurări obligatorii pe care orice român care deţine o casă ar trebui să le aibă de plata impozitelor pe clădiri. Când îţi plăteşti impozitul pe apartament să fii obligat să plăteşti şi asigurarea respectivă”, a explicat analistul economic. 

El a menţionat că există o lipsă de interes a oamenilor faţă de asigurări, dar ei trebuie să conştientizeze că pot apărea şi dezastre.

“Cam 70% dintre imobilele din România în cazul în care se prăbuşesc, oamenii aceia rămân cu buza umflată, rămân pe drumuri pentru că nu au făcut minimul de efort pentru a se asigura. Este o lipsă de interes din partea oamenilor, justificată de lipsurile materiale. Oamenii sunt săraci, să mai dai nişte bani pe asigurare, dar până la urmă trebuie să conştientizăm că în viaţa noastră pot apărea şi astfel de evenimente, să îţi ia foc casa, să se întâmple ceva cu vecinii dacă stai la bloc. (…) Ar trebui să ne gândim la ideea de a avea o asigurare de viaţă, mai cu seamă dacă ai copii. Ce se întâmplă dacă ţie ţi se întâmplă ceva şi rămân copiii pe drumuri? Se pot întâmpla foarte multe situaţii pentru care ar trebui să ne gândim la aceste lucruri”, a mai explicat Adrian Negrescu.

Articolul precedentBani de la Guvern pentru bunicii care stau acasă cu nepoții – suma pe care o primesc în plus la pensie
Articolul următorProfesioniștii din ministerul lui Sorin Grindeanu. Un animator de petreceri, director la CFR