În vederea aplicării corecte a cotei de reduse de TVA de 5%, Ministerul Finanțelor Publice a publicat un proiect de Ordin prin care sunt aduse clarificări cu privire la definiția “serviciilor conexe”. Practic, pentru pentru a vinde preparate alimentare cu TVA 5% investiția trebuie să depășească nivelul de șaormerie de la colțul străzii.

A devenit clar cine și în ce condiții vinde respectiv plătește TVA de 5% pentru mâncare. Doar operatorii economici din domeniu care dețin un spațiu comercial adecvat și dacă oferă servicii anumite servicii specifice restaurantelor.

De asemenea MFP a acvut în vedere  și varianta de ”ocolire” a legii și a impune agentului economic să se asigure preparatele achizișionate de către client sunt consumate în locație.

Proiectul de Ordin menționează că pentru încadrarea unor operațiuni efectuate de o persoană impozabilă ca livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant / catering nu are relevanță codul CAEN atribuit activității sale. Totodată, complexitatea preparării mâncării nu influențează în nici un fel tratamentul de TVA aplicabil operațiunii, menționeză Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România.

Reducerea cotei de TVA la 5% este aplicabilă și în cazul restaurantelor aflate în zona de “food-court” din mall-uri. Totuși, pentru aplicarea cotei de 5% TVA, operatorii economici trebuie să suporte costurile de întreținere a spațiului de servire, precum și alte costuri comune (cum ar fi: debarasarea meselor, curățenia spațiilor respective, accesul la toaletă, etc).

Mai pot aplica cota de 5% și lanțurile de supermarket-uri/ hipermarket-uri, dacă: acestea cuprind o zonă în interiorul magazinului unde se prepară și se servește mâncare; există o zonă amenajată cu scaune și mese unde preparatele pot fi consumate imediat (utilizând tăvi, farfurii/recipiente și tacâmuri de unică folosință), fiind asigurate și serviciile de debarasare și curățare a meselor.

De asemenea, mai pot beneficia de cota de 5% și operatorii economici care furnizează preparate alimentare în cadrul evenimentelor (festivaluri, concerte, spectacole, târguri de produse), dacă prestatorii pun la dispoziția clienților mese cu scaune în spațiul aflat în folosința acestora și asigură debarasarea și curățarea meselor.

Nu pot aplica cota redusă de TVA de 5% nici unitățile de alimentație publică care oferă preparate alimentare și/sau băutură exclusiv în sistem de livrare la domiciliu sau cu ridicare de la un punct de livrare, deoarece în acest caz vorbim doar de o livrare de alimente – care beneficiază de cota redusă de TVA de 9%.

”Există numeroase unități de alimentație publică care sunt afectate de noile modificări legislative, iar unele dintre ele au obligația să aplice pentru aceleași produse alimentare cote diferite de TVA, în funcție de locul unde se consumă produsele și de serviciile conexe oferite. În plus, software-ul caselor de marcat trebuie modificat, iar personalul instruit astfel încât să știe în ce condiții aplică cota redusă de TVA de 5% și când trebuie aplicată cota redusă de TVA de 9%.”, concluzionează specialistul EY România.

Ce businessuri cu mâncare nu se califică drept servicii conexe:

prezentarea alimentelor la raft – prepararea alimentelor – transportul alimentelor la destinația indicată de client – răcirea sau încălzirea alimentelor – ambalarea alimentelor – punerea la dispoziția clientului de tacâmuri de unică folosință – furnizarea de șervețele de hârtie – de sosuri – furnizarea de cutii de gunoi – prezentarea generală a ofertei/meniului – punerea la dispoziția clienților a unor elemente de mobilier rudimentar – cum ar fi o tejghea sau mesele de bar, care nu permit clienților să ia loc.

 

Elementele calificate drept „servicii conexe”

includ, printre altele: furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor – servirea alimentelor, furnizarea/punerea la dispoziție de personal de servire, de bucătari sau de personal pentru curățenie, punerea la dispoziție a veselei sau a tacâmurilor – punerea la dispoziție a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele și scaunele, curățarea sau debarasarea meselor – consultanță individuală privind alegerea alimentelor, consilierea clienților cu privire la compoziția și cantitatea mâncării pentru anumite evenimente.

 

 

 

 

Articolul precedentUn conflict închis. Tarifele de referință pentru RCA par să mulțumescă pe toată lumea
Articolul următorMisiune imposibilă pentru Teodorovici: Bani pentru pomeni electorale și deficit sub 3% din PIB

Comments are closed.