Un conflict închis. Tarifele de referință pentru RCA par să mulțumescă pe toată lumea

Primele medii la RCA parcurg un trend descendent și nu există motive de creștere în viitorul apropiat, conform analizelor ASF. După anunțarea prețului de referință nimeni din piață nu pare nemulțumit.

Joi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, pe site-ul propriu, tarifele de referință pentru polițele auto obligatorii (RCA).

Tariful de referință mediu ponderat, în funcție de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice, este de 790 lei, în creștere cu 4% față de cel înregistrat în exercițiul de calcul anterior, iar pentru persoane juridice este de 1.660 lei, în scădere cu 5% față de cel înregistrat în exercițiul de calcul anterior.

Aceste valori par să fi mulțumit e toată lumea: asiguratori, transportatori, service-uri auto. ”În principiu noile tarife mulțumesc toate părțile. Creșterea pentru persane fizice și reducerea pentru persoanele juridice este nesemnificativă” ne-a declarat o sursă din piață.

„Tarifele de referinţă reprezintă un punct de reper pentru piaţă şi nu sunt preţurile la care se încheie efectiv contractele de asigurare RCA”, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, pentru Agerpres.

„Este foarte important să înţelegem acest aspect pentru a nu face confuzie între tariful de referinţă şi preţul efectiv al poliţei RCA pe care o încheie fiecare proprietar de maşină. Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 17% în semestrul I 2018 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Din datele pe care le avem, nu există premise pentru o scumpire a poliţelor auto obligatorii”, a explicat Badea.

El a adăugat că prima medie anualizată la care s-au încheiat contractele RCA în primele şase luni ale anului 2018 a fost de 604 lei, faţă de 731 de lei în primul semestru al anului trecut. În primul semestru al anului 2016, prima medie a fost de 768 de lei.

„Cred că este evident pentru toată lumea că, în termeni generali, vorbim de o scădere continuă a tarifelor în ultima perioadă”, a mai spus şeful ASF.

Acesta a menţionat că există creşteri şi scăderi, pe diferite segmente, preţurile efective la care sunt încheiate contractele depinzând de clasa Bonus/Malus la care este încadrat clientul.

„Piaţa RCA este o piaţă în care tarifele sunt stabilite în mod liber. Există creşteri şi scăderi pe diferite segmente. Este ceva absolut normal. Este important de reţinut faptul că preţurile efective la care se încheie contractele sunt influenţate de clasa de Bonus/Malus în care este încadrat fiecare client. După cum am mai spus, aproape 90% dintre şoferi beneficiază de bonus, ceea ce înseamnă că primesc o reducere la încheierea poliţei. Mai mult decât atât, 47% dintre aceştia sunt încadraţi în clasa de bonus maxim – B8, care le conferă o reducere cu 50% a preţului poliţei RCA pe care o achiziţionează. Aş face şi o precizare: tariful de referinţă este calculat pentru clasa 0 de B/M. Deci, cu atât mai mult, nu putem vorbi despre creşteri generalizate de tarife”, a precizat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Conform exemplelor date de Leonardo Badea, pentru un Logan cu un motor de 1,4 deţinut de un tânăr sub 30 de ani, preţul mediu la care se încheie poliţa RCA este cu 10% mai mic faţă de tariful de referinţă anunţat de ASF, iar pentru o maşină mai puternică având un motor de 2.000 de cmc, deţinută de o persoană din categoria 51-60 de ani, tariful mediu la care se încheie poliţa RCA este cu 22% mai scăzut faţă de tariful de referinţă.

Articolul precedentCursul coboară spre 4,66 lei/euro
Articolul următorCa să vândă mâncare cu 5% TVA, patronii trebuie să așeze clienții la masă și să se asigure că este consumată pe loc

Comments are closed.