Parlamentul bulgar a votat joi plafonarea prețului la electricitate și energia termică pentru gospodării până la finalul lunii martie a anului viitor, pentru a acorda timp noii coaliții de guvernare să elaboreze un plan pentru combaterea creșterii vertiginoase a costurilor energetice.

Proiectul de lege a aspru criticat de companiile energetice și de analiștii din sector, care au avertizat că efectul măsurii populiste ar putea fi prăbușirea întregului sistem energetic, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„O creștere șocantă a prețurilor ar putea duce numeroase gospodării în pragul sărăciei (…) Interesele furnizorilor și ale consumatorilor ar trebui echilibrate”, a declarat unul dintre susținătorii măsurii.

Moratoriul va împiedica autoritatea independentă de reglementare a sectorului energetic să crească prețurile la electricitate cu 11,5% și ale celor la încălzire cu 30%, după cum aceasta propusese pentru a le alinia cu valorile reale de pe piață.

Guvernele din țara vecină au avut și în trecut probleme pe fondul scumpirii energiei, mai ales pe timpul iernii.

În 2013, cabinetul condus la vremea respectivă de Boiko Borisov a fost demis, ca urmare a protestelor

 

Articolul precedentVicepreședintele ANRE: Din păcate, în acest moment nu există oferte AVANTAJOASE la electricitate și gaze
Articolul următorMinistrul Muncii dă asigurări: „În ianuarie, cei cu pensie sub 1.600 de lei vor primi și ajutorul de 1.200 de lei”