Scumpirile energiei electrice și gazelor naturale au fost atât de abrupte încât în momentul acesta nu se mai poate vorbi de oferte avantajoase pentru consumatori, a declarat la pentru Realitatea Plus vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy. În plus, acesta a atras atenția că măsuri de protecție precum compensarea și plafonarea se pot dovedi o sabie cu 2 tăișuri, iar victime ar putea fi chiar cei cărora le sunt destinate.

Zoltan Nagy a afirmat că situația în piața energiei este în acest moment extrem de delicată și ambiguă. 13 furnizori au anunțat deja că se retrag și circa 70.000 de clienți au fost redistribuiți marilor companii care au statut de furnizor de ultimă necesitate.

„Din păcate, evoluția prețurilor engros anulează ofertele avantajoase din piață și pur și simplu nu mai putem vorbi despre existența unor astfel de oferte. Singura variantă este ca, odată cu venirea primăverii și o eventuală scădere a prețurilor să reapară oferte ceva mai avantajoase,” a declarat oficialul ANRE, într-o intervenție la Realitatea Plus.

Nagy a comentat și eficiența măsurilor de protecție de tipul compensării și plafonării, în contextul în care chiar președintele Klaus Iohannis a afirmat că acestea nu pot fi aplicate „la nesfârșit”

„Nu pot să mă pronunț pentru că toate aceste plafonări și compensări sunt plătit tot de la bugetul de stat, eu nu știu ce sume are guvernul la dispoziție. (…) Este clar că prin plafonarea prețurilor, concurența pe piața engros a dispărut, iar acesta este o problemă la nivel european,” a mai afirmat Nagy.

Articolul precedentKlaus Iohannis, veste proastă pentru români: scumpirea energiei nu poate fi compensate la nesfârșit
Articolul următorBulgaria urmează modelul României. A plafonat prețurile energiei electrice și gazelor naturale