Bugetarul câștigă cu 1.300 de lei mai mult decât angajatul de la privat

Ziua libertății fiscale se mută tot mai spre toamnă, iar diferențele de salarizare dintre bugetari și angajații din sectorul privat continua să crească.

Peste jumătate din an, românul munceşte pentru stat, iar ultima „revoluţie fiscală” a adăugat încă cinci zile pe an la acest proces, afirmă Andreea Paul, preşedintele think-tank-ului INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.

Aceasta menţionează, totodată, că diferenţa dintre sectorul bugetar şi sectorul privat a crescut de trei ori, „ca-n basme”, de la 427 de lei media brută pe lună în 2016, la 1.285 de lei în 2018 şi îşi continuă saltul proiectat la aproape 1.600 de lei, în anul 2019.

Referitor la salariaţii din aparatul public, Paul spune că România depăşeşte media europeană. „Avem cel mai stufos guvern european, cu 28 de miniştri, prim-vicepremieri şi premier, respectiv cu 25 de ministere, comparativ cu media europeană de 14 ministere”, a declarat Paul, potrivit Agerpres.

În privinţa salarizării din Educaţie, valoarea medie netă în administraţia publică este mai mare cu 50%, dar cu 20% mai mare decât în Sănătate, susţine reprezentanta think-tank-ului.

„Investiţiile publice sunt la minime istorice, veniturile fiscale încasate tot la minime istorice raportate la PIB, iar ponderea facturii sociale în totalul cheltuielilor bugetare este la maxime istorice”, a subliniat Andreea Paul.

„Cheltuielile salariale bugetare sunt în anul 2018 la nivelul celor din anul 2009 raportate la PIB, contrar tendinţelor europene şi mondiale de reducere a aparatului de stat. Datoriile cresc invariabil, în acest context. Impozităm din ce în ce mai mult munca, şi nu capitalul, într-o economie unde ar trebui lărgită baza forţei de muncă active angajate în sectorul privat”, a mai spus aceasta.

Mai exact, peste jumătate din an, românul munceşte pentru stat, iar ultima „revoluţie fiscală” a adăugat încă cinci zile pe an în care salariatul mediu român lucrează pentru stat.

Până la 20 iulie muncim pentru stat

Astfel, ziua libertăţii fiscale a devenit 20 iulie în 2018, faţă de 15 iulie, în anul 2017. Cu alte cuvinte, până pe data de 20 iulie muncim pentru stat şi abia începând cu data de 21 iulie salariatul mediu român munceşte pentru el însuşi şi familia lui.

„Din această perspectivă, a omului care munceşte, trebuie analizate rezultatele ultimelor modificări fiscale prin care s-au transferat contribuţiile dinspre angajator spre angajat”, susţine Paul.

În viziunea reprezentantei INACO, care citează datele INS, salariul mediu net în administraţia publică a ajuns la 4.207 lei în luna iunie 2018, dublu faţă de salariul mediu pe economie de 2.115 lei, „toate acestea fără însă a creşte calitatea serviciilor publice”.

Articolul precedentChinezul se îmbracă de la Prada. Mărcile de lux sfidează războiul comercial
Articolul următorDeși există fonduri disponibile, investițiile în Smart City sunt insuficiente

Comments are closed.