Bugetarii au fost ținuți în puf în ultimii doi ani de guvernarea PSD-ALDE, dar sacul bugetar a ajuns la fund și banii s-au cam terminat. Executivul caută soluții de avarie și i-ar putea pune pe angajații de la stat să strângă cureaua.

Guvernul a pregătit textul Ordonanței de urgență care va îngheța, începând cu 1 ianuarie 2019, salariile bugetariilor la „cel mult” nivelul din decembrie 2018.

Potrivit surselor din domeniul sindical, noul OUG se află pe circuitul de avizare și ar urma să intre în Guvern vineri.

În anul 2019, instituţiile şi autorităţile publice „nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, și nici premii şi indemnizaţia de hrană și indemnizația de vacanță reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare”, scrie în proiectul de OUG care ar putea fi adoptat în această săptămână.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.

Prevederea de mai sus se aplică și instituţiilor publice locale.

Guvernul arată acum că, în situaţia neadoptării acestor măsuri în regim de urgenţă, deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3% din produsul intern brut prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008, „ceea ce va avea ca principală consecinţă negativă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv, aspect de natură a genera la rândul său alte consecinţe grave pentru interesele României”.

Articolul precedentCel mai bătrân miliardar din lume: are 100 de ani, dar nu lipsește nicio zi de la birou
Articolul următorRușii au lansat primul smartphone Yandex. Cum arată concurentul telefonului Google